U Kolašinu se snima film "Čovjek i kamen"

Reditelj filma je Dragoslav Jeknić Šaft, a scenario za priču o jednom od kolašinskih vajara napisala je Jadranka Mamić
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 14:37h

Medijski centar iz Kolašina i ove godine će učestvovati na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Užgorodu u Ukrajini.

Snimanjem filma, kojim će se Kolašinci predstaviti ukrajinskoj publici u avgustu, počelo je, pod radnim nazivom "Čovjek i kamen".

Reditelj filma je Dragoslav Jeknić Šaft, a scenario za priču o jednom od kolašinskih vajara napisala je Jadranka Mamić.

"Film je posvećen samoukom vajaru Bagiji Šćepanoviću i njegovim skulpturama u kamenu, pa očekujemo da će ovaj autentični umjetnik i njegovo djelo privuci pažnju festivalske publike u Užgorodu. Realizaciju projekta omogućili su Medijski cenar, kolašinska lokalna uprava i sponzori, koji će finansirati i naš odlazak u Ukrajinu", kazao je Jeknić.

Skulptura kao simbol majki

Filmskom kamerom biće zabilježeno i postavljanje Šćepanovićeve skulpture "Majka i dijete" na jedan od najviših vrhova na Sinjavini, Jablanov vrh.

Ta skulptura će, prema želji autora, predstavljati simbol i zaštitu svih majki ovog kraja.

Kolašinski filmski poslenici prvi put prošle godine su učestvovali na filmskom festivalu u Ukrajini, kada su za film "Jedan čovjek jedna planina", osvojili specijalnu nagradu žirija za umjetnička dostignuća u filmu.

Odlazak u Ukrajinu, kazao je Jeknić, osim učešća u takmičarskom dijelu festivala, biće iskorišten i za prezentaciju kolašinskih turističkih i prirodnih potencijala.

Bonus video: