Optuženi za Zavalu prebacuju odgovornost jedni na druge

U optužnici Lidije Vukčević, između ostalog se navodi da su Rajko Kuljača (47) i Dragan Marović (52), počinili krivična djela zloupotrebu službenog položaja
0 komentar(a)
Kuljača Marović Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Kuljača Marović Zavala, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2011. 06:50h

Bivši budvanski zvaničnici negirali su optužbe za zloupotrebe koje im na teret stavlja specijalni tužilac, a koje su počinili tokom nelegalne gradnje na Zavali i izgradnje postrojenja za preradu morske vode, i odgovornost prebacivali jedni na druge-suština je njihovih iskaza sadržanih u optužnici po kojoj će im se suditi.

Optužnica protiv 12 okrivljenih u “aferi Zavala”, u koju su “Vijesti” imale uvid, vrlo malo se razlikuje od naredbe za sprovođenje istrage.

Sadrži nezantne izmjene i preciziranja ko je šta radio u poslu oko projekta desalinizacije vode, budući je Budvi manjkala voda u turističkoj sezoni 2007. Tužilac je predložio 25 svjedoka, a među njima je, posljednji, Svetozar Marović, potpredsjednik DPS-a i brat optuženog Dragana Marovića.

U optužnici Lidije Vukčević, zamjenika specijalnog tužioca, između ostalog se navodi da su predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva Rajko P. Kuljača (47) i Dragan J. Marović (52), počinili krivična djela zloupotrebu službenog položaja.

Optuženi su i Đorđe J. Pinjatić (38), poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Dragan S. Žinić (55), Slobodan Š. Đurović (63), Stevan Đ. Vučetić (56), Sreten N. Tomović (53), Novak P. Stanojević (57), Marko S. Kaloštro (64), zbog zloupotrebe službenog položaja pomaganjem, Dragan M. Sekulić (61), vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ DOO Budva zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem i Miodrag S. Minić (51) zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekivanjem.

Ruska državljanka Natalia V. Panina, koja se jedina nalazi u bjekstvu, izvršni direktor preduzeća „Zavala invest“ DOO Budva optužena je za utaju poreza i doprinosa.

Tužilac navodi da se u istrazi došlo do rezultata da su okrivljeni protivpravno djelovali u interesu privatnog preduzeća „Zavala invest“ na štetu opštine Budva, što je za posljedicu imalo pribavljanje imovinske koristi privatnom preduzeću u iznosu više od milion eura i nanošenju štete opštini Budva u istom iznosu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: