Delevićeva odbila da se izvini profesorici Kadić

Smatram da osoba starosti okrivljene, koja je akademski građanin ili će to uskoro biti, treba da stane iza svojih riječi, kazala zastupnica Kadićeve...
413 pregleda 0 komentar(a)
ljiljana kadic, Foto: Boris Pejović
ljiljana kadic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2011. 14:41h

Studentkinja Pravnog fakulteta Nina Delević odbila je da se izvini profesorici Ljiljani Kadić koja ju je tužila za klevetu i za koju traži izricanje maksimalne kazne.

Delević je na ročištu mirenja kazala da smatra apsurdnim da ona treba da se izvini za pravo koje joj je, kako tvrdi, zagarantovano Ugovorom o studiranju I Statutom Univerziteta Crne Gore, a to je da je kao student slobodna da iznese svoje mišljenje o radu fakulteta.

Profesorica Kadić podnijela je tužbu zbog tekstova u dnevnim novinama "Vijesti" i "Dan", od 27. novembra 2010. godine, pod naslovom "Protestuju zbog nepravilnosti" i "Profesorica Kadić govori neistine".

Kadić pristrasna?

Delević je, tokom studentskih izbora, sa grupom studenata upala na kolokvijum koji je držala profesorica Kadić u znak protesta zbog njihove navodne neregularnosti, nakon čega je uslijedila njihova prepiska po medijima.

"Reagovanje pristrasne profesorice Kadić, što je evidentno, svi možemo shvatiti kao bezuspješan pokušaj da se spase položaj šestogodišnjih studentskih predstavnika i pomogne istim da i dalje otimaju studentski novac i nastave sa vršenjem nedjela na koja su, već dokazano spremni", dio je spornih navoda.

Ona je na poziv sudije Suzane Mugoše da se izjasni da li će da se izvini ili da iznese svoju odbranu, odgovorila da je sudija dužna da obustavi postupak, a da ona “neće da bude saučesnik u kršenju Zakona o krivičnom postupku”.

Advokat: Treba da stane iza svojih riječi

Delević je kazala da je poslala predsjedniku Osnovnog suda Zoranu Radoviću za izuzeće sudije, prvi zbog naredbe za njeno privođenje, a drugi zbog toga što je protiv sudije podnijela krivičnu prijavu, te da nije dobila odgovor na oba.

Zastupnik profesorice Kadić, advokat Vesna Raičević rekla je da je pročitala u medijima o odbacivanju prijave i “da je očigledan pokušaj odugovlačenja postupka”.

“Smatram da osoba starosti okrivljene, koja je akademski građanin ili će to uskoro biti, treba da stane iza svojih riječi pa će se dokazati da li je bila u pravu ili ne”, kazala je Raičević.

Sudija Mugoša je glavni pretres, kada će saslušati Delevićku s obzirom da je odbila da se izvini, zakazala za kraj aprila.

Bonus video: