Suđenje Miraks grupi odloženo sedmi put, moguć dogovor za 35 dana

Kupci stanova na Zavali, koji su uložili milionske sume u nekretnine koje još nijesu završene, već godinu i po pokušavaju da ostvare svoja prava.
55 pregleda 0 komentar(a)
zavala, Foto: Vesko Belojević
zavala, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.04.2011. 11:25h

Stranke u sporu u slučaju Zavala mogle bi postići dogovor za oko 35 dana, pa su pravni zastupnici tražili da se suđenje Miraks grupi zbog probijanja rokova gradnje vila, sedmi put odloži.

"Detalji pregovora nijesu za javnost, ali je moguće da će se stranke dogovoriti veoma brzo”, kazao je advokat austrijskog Hemometala, Zoran Piperović.

Suđenje je ponovo zakazano za 23. maj.

Sudija Milica Popović rekla je da su preko Ministarstva pravde pokušali da upute poziv vlasniku Miraksa, Sergeju Polonskom i predstavniku grupe u Crnoj Gori, Vječeslavu Lejbmanu da se pojave u svojstvu svjedoka.

"Nemamo informaciju da li su pozivi uručeni svjedocima, ali za sljedeće ročište ćemo ih ponovo pozvati”, saopštila je Popović.

Ona je pozvala i zakonskog zastupnika tuženog, Slavka Miljkovića, kako bi ga saslušala u svojstvu stranke, ali on nije došao zbog bolesti.

Piperović je prenio sudiji i prisutnim medijima poruku svog klijenta, vlasnika Hemometala Šćepana Lučića, da ne bi volio da javnost prati suđenje, jer on nije javni čovjek.

Kupci stanova na Zavali, koji su uložili milionske sume u nekretnine koje još nijesu završene, već godinu i po pokušavaju da ostvare svoja prava.

Čak 42 kupca nezavršenih stanova u Miraksovim vilama na Zavali platili su, prema ranijim informacijama, šest do osam hiljada EUR za kvadrat. Oni se, međutim, ne vode u katastru, gdje je Zavala invest vlasnik kompleksa zemljišta i 40 vila, s tim što je zemljište pod hipotekom Hypo Alpe Adria banke.

Rok za primopredaju objekata na Zavali istekao je prije dvije godine, dok bi za završetak gradnje, prema postojećem stanju, u najboljem slučaju trebalo još toliko.

Protiv Miraksa se u Crnoj Gori vodi još i postupak kod Osnovnog suda u Kotoru. Taj sud je je prihvatio tužbu, koju je u ime 20-ak ruskih državljana, podnio Piperović, jer su, kako tvrde, oštećeni za oko 12 miliona EUR. Oni su uplatili avanse od 650 hiljada EUR, u prosjeku, za kupovinu stanova na Zavali i još nijesu uselili u njih.

Do sada je završeno 70 odsto radova na izgradnji 38 luksuznih vila, koje se nalaze na prostoru od 40 hiljada kvadratnih metara, a 60 odsto njih unaprijed je prodato kupcima iz Rusije.

Slučaj Zavala je aktuelan i zbog hapšenja čelnika Opštine Budva, Rajka Kuljače i potpredsjednika Dragana Markovića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ostvarili protivpravnu korist na štetu Opštine Budva, u većem iznosu, koji se utvrđuje.

Bonus video: