Dragan Bećirović ubijen u sačekuši ili čak običnoj pljački

Policija je juče u svojstvu građanina saslušala mnoge poslovne partnere Bećirovića, ali i brojne radnike hotela, koji se nalaze u lancu ove familije
361 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 11:13h

Biznismen Dragan Bećirović ubijen je u noći između subote i nedjelje kada mu je, za sada, nepoznati ubica prišao ispred garaže od stana u kojem je živio u naselju Golubovina u Budvi, a potom ispalio nekoliko metaka u noge.

Teško ranjeni Bećirović, kojem je jedno zrno okrznulo važnu arteriju na preponi, izdahnuo je nešto nakon tri sata poslije ponoći, dok su ga ambulantnim kolima vozili ka kotorskoj bolnici.

I nakon opsežne istrage policija još ne zna ko je i zbog čega pucao na izvršnog direktora i mlađeg brata Zorana-Ćoća Bećirovića, koji slovi za vlasnika korporacije “Bepler & Džejkobson” u čijem je vlasništvu lanac hotela - budvanska “Avala”, kolašinska “Bjanka” i “Lipka”, ski-centar, ali i brojni kompleksi na primorju i sjeveru...

Tokom uviđaja policiji je odmah bilo jasno da je Bećirović pokušao da umakne napadaču, ali je ranjen prešao svega stotinjak metara od zgrade do trotoara, nakon čega je pao. Komšije, koje je probudila pucnjava, strčale su iz zgrade i Bećirovića ubacile u automobil, ali ranjenom biznismenu nije bilo pomoći.

Prije ubistva bio u gradu

Ubijeni biznismen, koji je sa bratom u proteklih pet-šest godina postao jedan od najvažnijih hotelijera, prije nego je usmrćen bio je u uobičajenom provodu po budvanskim lokalima sa prijateljima i djevojkom. Sat prije nego je ubijen on je krenuo kući, ali je prije toga ispratio djevojku, a potom krenuo ka svom stanu u mirnom dijelu Golubovine, kod gradske pekare.

Bećirović je u garaži ostavio svoj crveni “porše karera”, zatvorio pokretna vrata, a potom se pješke uputio ka stanu kada je iz mraka ispred njega iskočio napadač i zapucao iz “tetejca” kalibra 7,62 kalibra.

“Upucan sam”, bilo je sve što je Bećirović u kolima uspio da kaže komšijama, nakon čega je izgubio svijest.
“Svi su nam sumnjivi”, rečeno je “Vijestima” u operativnom timu ponajboljih kriminalista u Crnoj Gori

“Upucan sam”, bilo je sve što je Bećirović u kolima uspio da kaže komšijama, nakon čega je izgubio svijest.

Bez svijesti biznismen je primljen u Hitnu pomoć, a potom je ambulantnim kolima upućen ka Kotoru, ali je izdahnuo kod tunela na prevoju Žuta greda.

Dok je trajala borba da se Bećiroviću spasi život, policija je blokirala grad i na mjestu gdje je pucano na biznismena krenula u višesatni uviđaj.

“Svi su nam sumnjivi”, rečeno je “Vijestima” u operativnom timu ponajboljih kriminalista u Crnoj Gori, koji od početka ove godine treći put rade opsežnu istragu zbog ubistva u Budvi.

Ubica htio samo da uplaši?

Prve sumnje inspektora su da ubica, koji je u mraku spremao sačekušu za Bećirovića, možda nije htio da ga ubije već samo zaplaši, opomene...

Dugogodišnji inspektor kriminalistike pojasnio je da policiju na takav zaključak navodi to što je na Bećirovića pucano iz pištolja 7,62 i to u noge, što može biti da je to trebalo da bude samo svojevrsna “poruka” biznismenu.

“Imajući u vidu da se radi o pištolju koji 'trza', pretpostavljamo da je ubica prvo Bećirovića pogodio u potkoljenice, a da je potom ruka odskočila tako da je metak završio u preponi”, objasnio je inspektor.

Ispituju radnike i poslovne partnere

Osim što se još ne zna ko bi mogao biti ubica, policija još manje zna što bi mogao biti motiv ove egzekucije u pola noći. Osim poslova, hotelijerskih i drugih partnera policija je juče provjeravala sve što bi možda moglo dovesti do ubice i motiva.

Od momenta kada je javljeno da je ubijen, policija je do jutra uspjela da provjeri ili pretrese više od 120 stanova u kvartu gdje se desila pucnjava.

Od momenta kada je javljeno da je ubijen, policija je do jutra uspjela da provjeri ili pretrese više od 120 stanova u kvartu gdje se desila pucnjava

Policija je juče u svojstvu građanina saslušala mnoge poslovne partnere Bećirovića, ali i brojne radnike hotela, koji se nalaze u lancu ove familije.

Inspektori posebno ispituju radnike hotela, jer je pominjano da je Bećirović često dolazio u konflikt sa zaposlenima. Protiv njega i brata podnošene su i prijave, ali i krivične prijave izvođača radova i radnika koji su radili kod Bećirovića, sa kojima su biznismeni, navodno, ostajali u “zategnutim odnosima”.

Da li je opljačkan?

Policija nije isključila ni mogućnost da se radi o običnoj pljački koja je krenula loše. Naime, Dragan Bećirović je u noći ubistva kod sebe imao 700 eura, a nakon što je ubijen kod njega je pronađeno svega 200 eura.

Inspektori provjeravaju da biznismen možda nije bio meta pljačkaša koji je u gradu vidio da on kod sebe ima nekoliko novčanica od po 100 eura.

“Moguće da je taj neko znao ko je on i da ima novac, pa ga je sačekao ispred garaže u mirnom dijelu Budve. Možda je motiv pljačka ”, objasnili su inspektori, koji su provjeravali i tu mogućnost.

Bećirović je prije godinu dana imao lično obezbjeđenje, ali u proteklih nekoliko mjeseci nije imao pratnju jer je procijenio da mu to nije potrebno, a to ga je kako je pričao prijateljima i zamaralo

Bećirović je prije godinu dana imao lično obezbjeđenje, ali u proteklih nekoliko mjeseci nije imao pratnju jer je procijenio da mu to nije potrebno, a to ga je kako je pričao prijateljima i zamaralo.

Uviđajem na mjestu ubistva rukovodio je istražni sudija Višeg suda Miroslav Bašović, koji je naredio obdukciju tijela nastradalog Bećirovića.

Porodica je tijelo preuzela juče popodne, gdje je na podgoričkom groblju Čepurci primala saučešće.

Bećirovići silno širili imperiju

Ime Dragana i njegovog brata Zorana-Ćoća Bećirovića postalo je poznato široj javnosti kada su se iz Moskve vratili i počeli da preko kompanije “Bepler&Džejkobson” kupuju brojne hotele, parcele i skijališta u Crnoj Gori.

Osim kupovine, milionskih ulaganja, ali i donošenja ogromnog ruskog kapitala u Crnu Goru Bećirovići su postali i biznismeni koji su u javnosti poznati i kao bliski prijatelji bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Pamte se i peripetije oko prodaje Ski-centra “Bjelasica”, jer su neposredno pred zaključenje posla kojim je kompanija “Bepler&Džejkobson” postala vlasnik vrijedne imovine na Bjelasici iz Privrednog suda u Podgorici nestala dokumenta o stečajnom postupku u tom ski- centru.

Stvar je zataškana, a firma iza koji stoji Draganov brat Zoran Bećirović postala je vlasnik žičare, tri ski-lifta, dva restorana, dva tabača snijega i zemljišta od preko 147.000 kvadrata.

Kupovinom skijališta na Jezerinama, Bećirovići su zaokružili kolašinski posjed, jer su u srcu grada ranije kupili i preuredili najbolje hotele “Bjanku” i “Lipku”.

Jednako uspješno njihova kompanija je poslovala i u Budvi, a njihov hotel “Avala” godinama je preuređivan, renoviran tako da se i, bez potrebnih dozvola, širio u visinu, ali i na posjede koji ranije nijesu pripadali tom zdanju na pjeni od mora.

Za ubijenog Dragana u Budvi se dugo prepričavala anegdota da je on u Budvu iz rodnog Kolašina došao još prije dvadesetak godina, kada se upravo u hotelu “Avala” zaposlio kao izbacivač u tadašnjoj diskoteci...

Za ubijenog Dragana u Budvi se dugo prepričavala anegdota da je on u Budvu iz rodnog Kolašina došao još prije dvadesetak godina, kada se upravo u hotelu “Avala” zaposlio kao izbacivač u tadašnjoj diskoteci...

Pominje se da su Bećirovići sa svojim poslovnim prijateljem kontroverznim biznismenom Stankom-Canetom Subotićem i vlasnici vile “Montenegro” na Svetom Stefanu.

Osim hotela, skijališta i apartmanskih naselja Bećirovići su se jedno vrijeme bavili i izdavaštvom - bili su suvlasnici nekadašnjeg lista “Republika”, koji je poslije nekoliko godina neslavno ugašen.

Za Bećiroviće važi da osim u Crnoj Gori imaju veliko bogatstvo u u inostranstvu, navodno, imaju posjede na Djevičanskim ostrvima, Londonu, Kipru, Beogradu, Moskvi...

Pretučen prije tri godine u Kolašinu

Nakon ubistva, policija će tokom istrage ponovo uzeti i predmet od prije tri godine, kada je Bećirović pretučen dok je automobilom išao ka skijalištu Jezerine.

Bećirović je tada napadnut dok se sa prijateljima vozio džipom ka skijalištu, a policija je kao aktera teškog incidenta označila vlasnika kolašinskog restorana “Skver” i diskoteke “66”, Kotoranina Dejana Kašćelana i njegovog brata Aleksandra.

Navodno, motiv napada na Bećirovića bila je osveta jer je Kašćelan teško pretučen u noći između 1. i 2. januara 2008. godine ispred hotela “Bjanka”. Razlog tuče bio je, kako je tada saopšteno, to što je Kašćelan maltretirao pjevača Džeja Ramadanovskog, koji je za novogodišnje praznike nastupao u tom hotelu.

Zbog toga je obezbjeđenje hotela izvelo Kašćelana ispred, a on je kasnije tvrdio da su ga tukla četvorica tjelohranitelja i oba Bećirovića. On je napad iste noći prijavio policiji, ali niko od Bećirovića i drugih aktera tada nije hapšen.

Kotoranin, koji se sumnjiči da je poslao ljude da pretuku Dragana Bećirovića, negirao je umiješanost u taj napad, ali je priznao da su ga Bećirovići sa tjelohraniteljima teško pretukli ispred “Bjanke”.

Treće ubistvo u Budvi

Ova 2011. godina već sada biće upisana crnim slovima u kalendaru budvanske kriminalistike, jer su se od početka godine u crnogorskoj metropoli turizma dogodila tri brutalna ubistva.

Tragična serija počela je 27. januara kada je u klasičnoj sačekuši, ispred zgrade gdje su mu živjeli roditelji u naselju Velji vinogradi, usmrćen Kraljevčanin Ivan Šćepanović.

Policija je došla do sumnji da je to ubistvo profesionalno izvela sedmočlana grupa koja je u Budvu stigla da odradi zločin. I pored istrage nije otkriveno ko je i zbog čega naručio ubistvo Šćepanovića, a motiva je, po svemu sudeći, bilo mnogo.

Krajem marta u Budvi se dogodio jedan od najmonstruoznijih i najbrutalnijih zločina u Crnoj Gori - na brdu Spas pronađeno je obezglavljeno, raskomadano i ugljenisano tijelo bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova. Iako je u prvi mah ličilo na teško rješiv zločin, policija je nakon 12 sati istrage uspjela da uhvati ubice - braću Nebojšu i Gaja Savića iz Valjeva.

Na brdu Spas je krajem marta nađeno obezglavljeno, raskomadano i ugljenisano tijelo bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova

Riječ je o sitnim prestupnicima koji su zbog krajnje bizarnog razloga ubili prijatelja, a potom smislili monstruozan plan kako da se oslobode tijela...

Kako crnogorska policija godinama nije riješila nijedno ubistvo koje ima mafijašku, političku ili neku drugu sličnu pozadinu teško je vjerovati da će likvidacija poznatog crnogorskog biznismena biti rasvijetljena.

Galerija

Bonus video: