Neki novi običaji na vjenčanjima, veći je i jaz između bogatih i siromašnih

I dok su se mladenci nekad pridržavali tradicionalnih običaja - unošenje mlade preko kućnog praga, bacanja jabuke preko krova kuće, o današnjim vjenčanjima brinu agencije
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 19:09h

Bilo da je brak sklopljen u raskošnom i glamuroznom ambijentu, nalik onome što se donedavno moglo vidjeti samo u holivudskim filmovima, ili je zbog socio-ekonomskih okolnosti čin vjenčanja bio skroman, onda kada utihnu svečana zvona sve svadbe liče jedna na drugu.

Zbrajaju se pokloni, podvlači se crta, a problemi nefinansijske prirode opet postaju dio svakodnevice.

I dok su se mladenci nekad pridržavali tradicionalnih običaja, koji su podrazumijevali unošenje mlade preko kućnog praga, bacanja jabuke preko krova kuće za sreću, današnja vjenčanja bez mnogo protokola bivaju povjerena raznim agencijama za organizovanje slavlja. Tako mladoženji i nevjesti ostaje da se tog dana samo pojave na dogovorenom mjestu, nazdrave, stave potpis i zaplešu, jer o svemu ostalom ima ko da brine. A kad rodbina ode, žurka za društvo može da počne.

Vujačić: Scenografija vjenčanja varira od tradicionalne, klasične, moderne, pa i 'estradne' varijante

Da je posljednjih godina izmijenjen čin vjenčanja saglasna je i antropolog Lidija Vujačić, koja ističe da je ''evidentno da brak kao tradicionalna institucija prolazi kroz promjene u svojoj strukturi''.

''Brak više nije jedini poželjan obrazac života za savremenu individuu, naročito u razvijenim zemljama, a mijenjaju se i uloge supružnika, te uzajamni odnosi 'moći' na ekonomsko-socijalnoj relaciji. Stoga je logično da se mijenja i način na koji će se brak simbolički, kroz formu, odnosno običaje realizovati'', objašnjava Vujačić.

Ističući kako nastaju novi ''običaji'' jer se promijenila percepcija sopstvene uloge u braku, kao što su se promijenile društvene okolnosti u kojima se sklapa bračna zajednica, Vujačić navodi da se tako uz današnji čin vjenčanja vezuju i praktikuju običaji koji su ''kombinacija tradicije i popularne masovne i, najviše medijske, kulture u kojoj živimo''.

''Scenografija vjenčanja u tom smislu može da varira od tradicionalne, klasične, moderne, pa i 'estradne' varijante, odnosno od stilski uspješne do kič varijante, zavisno od estetske i vrijednosne orijentacije glavnih protagonista i organizatora vjenčanja'', kazala je Vujačić.

Iako su, kako navodi, današnja vjenčanja oslobođena od stroge forme u vezi s načinom kako će se i da li će se uopšte organizovati, što je, ocjenjuje Vujačić, dobro. Ona ističe da senzibilitet novog doba obavezuje glavne protagoniste vjenčanja da ikonografski, vrijednosno i estetski prihvataju norme, koje današnja vjenčanja često pretvaraju u pozornicu.

''A na kojoj se ogleda širi društveni status, materijalne mogućnosti, socijalne veze supružnika i njihovih bližnjih kroz prisustvo velikog broja takozvanih važnih gostiju, kada čin vjenčanja prerasta u vulgarizovanu promociju trenutne ekonomske ili neke druge socijalne moći'', naglasila je Vujačić.

Porodicu zamijenile agencije

I iz podgoričke agencije ''Just be special'', koja se bavi organizacijom vjenčanja, kazali su ''Vijestima'' da je posljednjih godina došlo do promjena u običajima, što potvrđuje i sve veća zainteresovanost budućih mladenaca koji žele da organizaciju svečanosti prepuste drugima.

Posljednjih godina došlo je do promjena u običajima, što potvrđuje i sve veća zainteresovanost budućih mladenaca koji žele da organizaciju svečanosti prepuste drugima

Zanimljiva je i pojava koja, kako ističe, ranije nije bila zastupljena, a odnosi se na dolazak mladenaca na sam čin vjenčanja.

''Većina mladenaca dolazi sama, po ulasku svih gostiju koji direktno dolaze na mjesto održavanja vjenčanja, čime se izbjegavaju duple proslave kao i imenovanje svatova'', objašnjava Ječmenica.

Vjenčanja na brodovima, u prirodi...

Navodeći da mladenci žele da im vjenčanje bude što jednostavnije, Ječmenica ističe kako se ''od tradicionalnog uzimaju samo oni običaji koji su im u datom trenutku najinteresantniji''.

''Neke od tih običaja su dolazak po mladu, bacanje bidermajera, prvi ples… Do sada smo organizovali vjenčanja na plaži, na brodu, u prirodi, što znači da su bila maštovitija od onih koja se tradicionalno održavaju u restoranu'', kazala je Ječmenica.

Ona objašnjava i da mladenci na sam čin vjenčanja žele prisustvo hostesa i organizatora, ne bi li sve što su zamislili prošlo u najboljem redu.

''Sve češće se odlučuju i da za svoj prvi ples angažuju profesionalnog koreografa. Osim toga, maštoviti su i kada je riječ o prevoznim sredstvima sa kojima dolaze na sami čin vjenčanja'', zaključila je Ječmenica.

Svatovi se svađaju zbog barjaka

Upoređujući sklapanje brakova u vrijeme 80-ih godina prošlog vijeka u odnosu na danas, matičar Zoran Lakušić tvrdi da se mnogo toga izmijenilo. U vrijeme bivše Jugoslavije, navodi on, vjenčanja su bila mnogo romantičnija.

Sve su vidljivije razlike između bogatih i siromašnih prilikom organizacije slavlja, gdje bogati teže glamuru, jer su se podjele u Crnoj Gori prenijele i na polje organizacije vjenčanja

Posebno naglašava i sve vidljivije razlike između bogatih i siromašnih prilikom organizacije slavlja, gdje bogati teže glamuru, jer su se podjele u Crnoj Gori prenijele i na polje organizacije vjenčanja.

''Često se na svadbama dešavaju konfliktne situacije, obračuni i uvrede među svatovima zbog zastave, pa smo po tome jedinstveni u Evropi'', zaključio je Lakušić.

Najtraženije dekorisanje

Kada je riječ o cijenama organizacije vjenčanja iz agencije ''Just be special'' ističu da ona zavisi od toga da li se mladenci odlučuju za kompletnu organizaciju, koja podrazumijeva nalaženje prostora, dekoraciju, angažovanje fotografa, kamermana, muzike, mladenačke torte, pozivnica, časova plesa za nevjestu i mladoženju...

''Ali, s obzirom na to da je najtraženiji segment dekoracija, mi imamo u ponudi nekoliko atraktivnih paketa dekoracije koji podrazumijevaju sve ono što je potrebno za taj dan, a da sala i svi detalji budu lijepo ukrašeni.

Ti paketi su, takođe individualni, a iznose od 400 eura pa naviše za broj od 100 gostiju, zavisno od paketa za koji se mladenci odluče'', kazala je Ječmenica.

Galerija

Bonus video: