Umro proslavljeni režiser Sidni Lamet

Lametov režiserski debi iz 1957. godine, film "Dvanaest gnijevnih ljudi", donio mu je nominaciju za Oskara za najbolju režiju
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 18:00h

Proslavljeni američki filmski režiser Sidni Lamet preminuo je u 86. godini, javio je "Njujork tajms". Njegova pastorka Lesli Gimbel izjavila je da je Lamet umro od limfoma u svojoj kući na Menhetnu.

Lamet je bio jedan od vodećih reditelja druge polovine 20. vijeka. Njegovo stvaralaštvo obilježeno je, kako brojem filmova koje je režirao - više od 40, tako i raznovrsnošću žanrova u kojima se oprobao.

Lamet je često snimao filmove u svom rodnom gradu Njujorku. Posljednju nagradu primio je 2005. godine, kada je dobio Oskara za životno djelo.

Prethodno je pet puta bio nominovan za tu prestižnu filmsku nagradu, ali je nijedanput nije osvojio.

Lametov režiserski debi iz 1957. godine, film "Dvanaest gnijevnih ljudi", donio mu je nominaciju za Oskara za najbolju režiju. Za istu nagradu nominovan je još tri puta, za filmove "Pasje popodne" (1975), "Mreža" (1976) i "Presuda" (1982).

Među njegovim brojnim ostvarenjima, koja su nominovana za više od 50 Oskara, nalaze se "Ubistvo u Orijent ekspresu", "Serpiko", "Dugo putovanje u noć" i mnoga druga.

Lametovi filmovi opisivani su kao lišeni sentimentalnosti, izuzetno zanatski dobro snimljeni, koji istražuju inteligentne i komplikovane teme

Bonus video: