Novi sistem takmičenja za odbojkaška SP 2014.

Na svjetskim prvenstvima u Poljskoj i Italiji samo domaćini imaju obezbijeđeno mjesto, dok će preostala 23 učesnika biti poznata nakon kvalifikacija.
0 komentar(a)
Administrativni Bord FIVB, Foto: Www.fivb.ch
Administrativni Bord FIVB, Foto: Www.fivb.ch
Ažurirano: 09.04.2011. 11:24h

U Lozani je u petak završen petodnevni sastanak Izvršnog odbora i Administrativnog

Borda Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), na kojem su donijete odluke o sistemu takmičenja za 17. Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Poljska u konkurenciji odbojkaša i 16. SP 2014. godine, u konkurenciji odbojkašica, čiji je domaćin Italija. Takođe, usvojen je predlog o sistemu kvalifikacija za 31. Olimpijadu koja će se 2016. godine održati u Rio de Žaneiru (Brazil).

Na svjetskim prvenstvima u Poljskoj i Italiji samo domaćini imaju obezbijeđeno mjesto, dok će preostala 23 učesnika biti poznata nakon kvalifikacija.

Na šampionatima će 24 selekcije biti podeljene u četiri grupe po šest ekipa. U drugu fazu će se plasirati po četiri tima iz svake grupe, koje će formirati dvije grupe po osam ekipa.

Po završetku druge faze takmičenja, po četiri ekipe će izboriti učešće u četvrtfinalu.

Administrativni Bord FIVB donio je, takođe, odluku o broju selekcija po Kontinentalnim konfederacijama, koja je donijeta na osnovu broja reprezentacija koje su učestvovale u kvalifikacijama i procentu uspješnosti reprezentacija koje su bile plasirane među prvih 12 na prethodnim SP.

Tako će Evropa imati deset predstavnika kod odbojkaša, a devet kod odbojkašica, Azija u obje konkurencije po četiri, Afrika i Južna Amerika dvije kod žena, a tri kod muškaraca, a Sjeverna i Srednja Amerika šest u konkurenciji odbojkašica, a pet kod odbojkaša.

Što se tiče kvalifikacija za Igre u Rio de Žaneiru, pored organizatora, plasman će izboriti pet kontinentalnih šampiona ili pobjednici pet kontinentalnih kvalifikacionih turnira, dvije prvoplasirane ekipe sa Svjetskog kupa 2015. godine, kao i pobjednici četiri interkontinentalna turnira, na kojima će igrati po četiri reprezentacije.

Izborni, 33. Kongres FIVB održaće se u septembru 2012. u Anahajmu (SAD).

Na sastanku je saopšteno i da će 9. Svjetsko prvenstvo 2013. godine u odbojci na pijesku biti održano u Poljskoj.

Bonus video: