Đukanović zajedno sa Subotićem na Svetom Stefanu slavio predaju "crne sveske"

Božinovski je naveo da je susret upriličen preko Ljubiše Mijatovića, tadašnjeg šefa obezbjeđenja Mila Đukanovića.
506 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 07:26h

Makedonski novinar Zoran Božinovski otkrio je kako je u ljeto 2009. godine u vili “Montenegro” na Svetom Stefanu, Stanku Subotiću Canetu predao jednu “crnu svesku” - bilješke nekadašnjeg direktora “Makedonije tabak”, Danča Šuturkova, u kojima je samo dio informacija ko je i kako od 1995. do 1998. godine kod njih naručivao i kupovao švercovane cigarete.

U svojevrsnoj autorskoj ispovjesti za makedonski portal “Burevesnik.info”, Božinovski je objasnio kako je 2007. godine došao do Šuturkovih “crnih svesaka”, a potom kako su dvije godine kasnije izgledali njegovi susreti u Crnoj Gori sa Subotićem u nekoliko navrata. Protiv Subotića je u to vrijeme bila aktivna međunarodna potjernica NCB Beograd.

Božinovski je naveo da je susret sa Subotićem u Crnoj Gori upriličen preko Ljubiše Mijatovića, tadašnjeg šefa obezbjeđenja Mila Đukanovića, a da je razgovorima prisustvovao i bivši šef Biroa za informacije Vlade Srbije, Beba Popović.

Osim detaljnog opisa kako su izgledali susreti u Canetovoj vili “Montenegro” na Svetom Stefanu, Božinovski je otkrio i šta se sve nalazi u druge dvije “crne sveske” Šuturkova, za koje tvrdi da imaju detaljne podatke o tome kako je Subotić od 1995. do 1998. godine na relaciji Skoplje - Podgorica švercovao lažne brendove cigareta.

U svesci koju je predao Subotiću a koju je on, kako tvrdi novinar, pokazivao u intervjuu na televiziji B92 kao dokaz da nije umiješan u šverc duvana, nema ključnih informacija.

Subotić u javnosti maše pogrešnom sveskom

Božinovski je objasnio da je 2007. godine tri Šuturkove “crne sveske” dobio u redakciji lista “Vreme” kada ih je uredniku donio tadašnji likvidator „Makedonije tabak“, Jordan Ristovski Livada.

Božinovski smatra da je Caneta izmanipulisao Beba Popović, tako da je zaboravio da pogleda šta se nalazi u druge dvije, navodno, ključne sveske

“Neko vrijeme su sveske bile kod mene kući, ali je urednik zatražio da ih vratim u redakciju. Dvije sam vratio, jednu zadržao. Tu svesku, koja faktički nema nikakvu vrijednost, bukvalno sam uvalio Subotiću, da bih vidio koliko se razumije u duvanski biznis.

U toj svesci upisani su samo crni kontingenti švercovanih cigareta, od 1997-2002. Caneta Subotića i njegove firme stvarno nema u toj svesci. Ima ga u ostale dvije”, tvrdi Božinovski u svom autorskom tekstu na portalu “Bure Vesnik”. On je rekao da će sadržinu druge dvije sveske objaviti kada za to dođe vrijeme.

Božinovski smatra da je Caneta izmanipulisao Beba Popović, tako da je zaboravio da pogleda šta se nalazi u druge dvije, navodno, ključne sveske koje “pokazuju na Canetovu uključenost u duvanski šverc devedesetih”.

“Da smo sjeli za sto, on bi se suočio sa dva izveštaja makedonske i SCG kontrole letjenja u kojima se precizno objašnjava da je za potrebe šverca cigareta firmi „Dulvich“ i „Dulvich Enterprise“ (vlasništvo Subotića), sa aerodroma Skoplje do aerodroma Podgorica u 1997. i 1998. godini, preletjelo 68 do vrha natovarenih transportnih aviona tipa „iljušin 76“.

Učestvovao i helikopter MUP-a

Te cigarete su bile klasični šverc, slao ih je iz „Makedonije tabak“ Šuturkov za Subotića. Kontingenti imaju špeditersku dokumentaciju „Makošped“ špedicije. Nakon slijetanja „iljušina“ sa cigaretama na aerodrom u Podgorici, Subotić je plaćao u kešu”, navodi Božinovski, a potom je pojasnio kako je, navodno, funkcionisao šverc duvana na liniji Skoplje - Podgorica.

“Polijetao je helikopter MUP-a Crne Gore sa novcem. O tome najbolje svjedoči Canetov prijatelj Srećko Kestner. Kreditna banka Skoplje je osnovana od strane „Makedonije tabak“ i špedicije „Makošped“ i služila je za prikupljanje novca od višedecenijskog šverca cigareta.

Makedonski novinar tvrdi da je polovinom devedesetih „Makedonija tabak“ bila centar produkcije falsifikovanih brendova najpoznatijih cigareta

Dan danas, daleko jača dokumentacija koja dokazuje ovo što pišem, stoji u arhivi špedicije „Makošped“ Skoplje. U toj arhivi se čita ko je sve radio cigarete posljednjih 40 godina, ko je švercovao, koliko je zaradio, gdje su te pare. Canetova „crna sveska“ je samo jedan saobraćajni znak na putu do istine.

Istine koja ga vodi na višegodišnju robiju. Ono za šta je optužen u Bariju i u Srbiji može da se dokaže pregledavanjem arhive “Makošpeda”. Mahanjem pred javnošću “crnom sveskom”, Subotić upravo provocira tu istragu i suočenje sa njegovim učešćem u švercu cigareta”, smatra Božinovski.

On je rekao da je nekadašnji direktor “Makedonije tabaka” Šuturkov bio veoma pametan čovjek, kojem su Subotić, Kestner, ubijeni Vanja Bokan i Miki Pešić bili “kuriri za donošenje keša na blagajnu”.

Makedonski novinar tvrdi da je polovinom devedesetih „Makedonija tabak“ bila centar produkcije falsifikovanih brendova najpoznatijih cigareta i ujedno glavni organizator šverca koji je imao svoje krakove, koji vode ka Crnoj Gori, ali i ostalim zemljama u regionu.

Zahvalnica Danče Šuturkova

Makedonski novinar tvrdi da Cane Subotić nije uopšte slučajno dobio dokumenta kojim je mahao u javnosti, već da je to dobio lično od njega. On je pojasnio da je taj dokument “zahvalnica Danče Šuturkova za srpski pasoš Mihalju Kertesu (bivši direktor Uprave carina Srbije)”...

“Svesku je dobio od mene u srijedu 2. septembra 2009. godine, oko 19 i 30 časova, u vili „Montenegro“ na Svetom Stefanu. U prisustvu Vladimira Bebe Popovića i Ljubiše Mijatovića, izaslanika Mila Đukanovića.

„Crna sveska“ i ostala propratna dokumentacija je stigla pošiljkom, koju je avionom „Montenegro airlines“ iz Beograda poslao Goran Savić, službenik u crnogorskoj ambasadi”, tvrdi Božinovski, koji je u tekstu opisao kako su, navodno, izgledala četiri susreta u Crnoj Gori od avgusta do oktobra 2009. godine.

On je naveo da su Canetovi ljudi saznali da on ima bogatu arhivu u vezi sa švercom cigareta devedesetih godina, tako da su ga preko “crnogorske veze” našli u Beogradu. Pojasnio je da se u julu 2009. družio sa Miroslavom Popovićem, sinom pokojnog generala Jova Popovića, koji je tada otkrio šta sve ima od dokumentacije.

“Savić je u ime njegovih poslodavaca pogledao moju dokumentaciju. Za oko mu je odmah zapala „crna sveska“. Oduševljen, predložio mi je da još sutra nas dvojica letimo za Crnu Goru da bi to bilo pogledano i ocijenjeno"

“Savić je u ime njegovih poslodavaca pogledao moju dokumentaciju. Za oko mu je odmah zapala „crna sveska“. Oduševljen, predložio mi je da još sutra nas dvojica letimo za Crnu Goru da bi to bilo pogledano i ocijenjeno. Što sam odmah odbio.

Rečeno mi je da pristanem da idem u Crnu Goru, onda kada njegovi šefovi budu tamo. Ako priča pije vodu, da onda dalje razgovaramo i da vidimo šta žele oni, šta želim ja”, napisao je Božinovski.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: