Ministarstvo prosvjete: Djevojčice nijesu zlostavljane u školi u Kolašinu

Na osnovu uvida u sve relevantne spise, prosvjetni inspektor je utvrdio da zlostavljanje nije izvršeno u JU OŠ "Risto Manojlović"
0 komentar(a)
Stijepović, Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Stijepović, Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.04.2011. 19:58h

Ministarstvo prosvjete i sporta saopštilo je da tri djevojčice, bivše štićenice Doma "Mladost" u Bijeloj, nijesu zlostavljane u OŠ "Risto Manojlović" u Kolašinu.

"Prosvjetni inspektor, po nalogu dobijenom od ministra prosvjete i sporta, obavio je inspekcijski nadzor u JU OŠ "Risto Manojlović" u Kolašinu kako bi na licu mjesta utvrdio činjenice povodom navodnog zlostavljanja tri djevojčice. Na osnovu uvida u sve relevantne spise, prosvjetni inspektor je utvrdio da zlostavljanje nije izvršeno u JU OŠ "Risto Manojlović" u Kolašinu.

"S obzirom na ovu činjenicu, nemoguće je da se na ovoj sjednici Nastavničkog vijeća raspravljalo o navodnom zlostavljanju ovih učenica", tvrde u Ministarstvu prosvjete

"Vijesti" su ranije objavile da su tri sestre optužile nekoliko drugih štićenika Doma "Mladost" u Bijeloj za silovanje i zlostavljanje, a da su njihove tvrdnje, pored hraniteljke kod koje su se doselile u maju prošle godine, znale i osobe zadužene za njihovo obrazovanje i vaspitanje, kao i stručnjaci koji su se bavili resocijalizacijom, te da je o tome bilo obaviješteno i Ministarstvo prosvjete krajem prošle godine.

U saopštenju tog Ministarstva piše i da je prosvjetni inspektor utvrdio da je sjednica Nastavničkog vijeća, koja se "pominje u dnevnoj novini "Vijesti", održana 21. aprila 2010. godine, odnosno četiri mjeseca i 10 dana prije nego što su tri djevojčice iz Doma u Bijeloj upisane u školu.

"S obzirom na ovu činjenicu, nemoguće je da se na ovoj sjednici Nastavničkog vijeća raspravljalo o navodnom zlostavljanju ovih učenica", tvrde u Ministarstvu prosvjete.

"Kako ne bi dolazilo do zabune u javnosti", ističe se da je "jedina sjednica" Nastavničkog vijeća u 2010. godini na kojoj su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad za opštine Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Kolašin, održana "povodom vladanja učenika i izricanja vaspitnih mjera prema njima".

Na sjednici se raspravljalo o djevojčici

Ministarstvo je saopštilo i da nije istinita informacija da se na toj sjednici odlučivalo o nedoličnom ponašanju dječaka koji je ranije bio štićenik Doma u Bijeloj, već o četrnaestogodišnjoj učenici kojoj je određeno starateljstvo.

Kako tvrdi izvor "Vijesti", predstavnik Centra je tada nastavnicima napomenuo da među djecom koja su došla iz Bijele ima i onih koja su seksualno zlostavljana

"Vijesti" su u srijedu objavile tvrdnje pouzdanog izvora da je prije nekoliko mjeseci predstavnik kolašinske službe Centra za socijalni rad, prisustvujući sastanku nastavničkog vijeća škole u kojoj uče sestre, povodom odlučivanja o nedoličnom ponašanju dječaka, koji je takođe ranije bio štićenik Doma u Bijeloj, zahtijevao od nastavnika da imaju razumijevanje za ponašanje djece iz tog doma.

Kako tvrdi izvor "Vijesti", predstavnik Centra je tada nastavnicima napomenuo da među djecom koja su došla iz Bijele ima i onih koja su seksualno zlostavljana.

Bonus video: