Sudija odbacila izjave 147 svjedoka u slučaju "Morinj"

Predsjednik vijeća je utvrdio da se u spisima nalaze neovjerene fotokopije zapisnika o saslušanju svjedoka koji nijesu pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći.
178 pregleda 0 komentar(a)
Povratak iz Morinja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Povratak iz Morinja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2011. 06:59h

Pripremajući se za novo suđenje okrivljenima za ratni zločin u logoru “Morinj”, predsjednik specijalnog vijeća sudija Milenka Žižić donijela je rješenje kojim je iz spisa predmeta izdvojila izjave 147 svjedoka saslušanih tokom istrage u Hrvatskoj.

U obrazloženju ovakve odluke, sudija je navela da izjave svjedoka nijesu pribavljene putem međunarodne pravne pomoći, saznaju “Vijesti”.

U Višem sudu u Podgorici za 12. april zakazan je početak ponovljenog suđenja šestorici pripadnika bivše JNA, Mlađenu M. Goveradici, Zlatku I. Tarleu, Ivu M. Gojniću, Špiru S. Lučiću, Boru M. Gligiću, te Ivu D. Menzalinu, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Sabirnom centru u Morinju.

Ranijom presudom oni su osuđeni na 16 i po godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud nakon žalbi branilaca.

“U toku priprema za glavni pretres, predsjednik vijeća je utvrdio da se u spisima nalaze neovjerene fotokopije zapisnika o saslušanju svjedoka pred pravosudnim organima Hrvatske, koji potiču iz perioda gonjenja od strane Crne Gore i koji nijesu pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći.

Radi se o dokazima na kojima se ne može zasnivati sudska odluka.

Izjave će se nakon pravosnažnosti rješenja izvojiti u poseban omot i predati sudiji za istragu i ne mogu se razgledati niti se mogu koristiti u postupku”, navodi se u obrazloženju rješenja.

Advokatica Vesna Gačević-Rogova, branilac optuženog Iva Gojnića, izjavila je “Vijestima” da se izdvajanjem zapisnika, stiču uslovi za pravično suđenje.

“ Ovo je potvrda nastojanja odbrane da uz adekvatnu implementaciju zakona, konačno dobiju uslove za pravično suđenje”, ocijenila je Gačević-Rogova.

“Odbrana je podnijela zahtjev za izdvajanje još 33 zapisnika o saslušanju svjedoka, a koji su identični po opciji copy paste, zapisnicima izdvojenim iz spisa predmeta ovim rješenjem za 147 svjedoka”, otkriva advokatica.

Početak ponovljenog suđenja za zločine u Morinju zakazan je za 12.april.

Na tim izjava zasnovana prvostepena presuda

Na tim dokazima ranije je donijeta presuda Branilac Mlađana Govedarice, advokat Goran Rodić podsjetio je za “Vijesti” da su izjave tih svjedoka korišćene kao dokaz u ranijem sudskom postupku iako se odbrana tome protivila.

“Na njima je bila zasnovana i prvostepena presuda. Apelacioni sud je uvažio razloge odbrane u žalbenom postupku i ukazao na pogrešan stav Višeg suda kada je koristio iskaze kao dokaze, a što je bio razlog da se u pripremi pretresa donese rješenje o izdvajanju ovih zapisnika.

Odbrana je već sada predložila da se iz spisa predmeta izdvoje i zapisnici o saslušanju 33 svjedoka pred Županijskim sudom u Dubrovniku iz 2008. jer su sačinjeni uz drastično kršenje Zakonika o krivičnom postupku, kako hrvatskog, tako i crnogorskog, pa se ni na njima ne može zasnivati sudska odluka.

Radi se o falsifikatu navodno sprovedene radnje saslušanja svjedoka, jer ti zapisnici predstavljaju kopiju zapisnika koji su sada izdvojeni iz spisa predmeta”, smatra Rodić.

On je ocijenio da to znači da je i optužnica, kao i sada ukinuta presuda, bila zasnovana na dokazima pribavljenim suprotno zakonu.

Otpala i medicinska dokumentacija

Branilac Špira Lučića, advokat Branislav Lutovac, smatra da će ponovljeno suđenje biti povoljnije za sve okrivljene “Iz spisa predmeta izuzeta je kompletna medicinska dokumentacija na ime oštećenih, kao i nalaz eksperta medicinske struke Budimira Borovinića jer su pravosudni organi Hrvatske priložili neovjerene fotokopije medicinske dokumentacije.

Ova medicinska dokumentacija je pribavljena suprotno Ugovoru između Hrvatske i SRJ koji se primjenjuje u Crnoj Gori, a koji propisuje obavezu dostavljanja originalne ili ovjerene dokumentacije.

Povoljnost je i što je izdvojeno 147 zapisnika o saslušanju svjedoka, jer se radi o neovjerenim kopijama zapisnika. Na takvim dokazima se sudska odluka ne može zasnovati jer su protivni dokaznom sistemu zakonika o krivičnom postupku.

I treće, greškom tužilaštva učinjenom kroz žalbu na prvostepenu presudu otpala je inkriminacija za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Apelacioni sud je ukazao da specijalno tužilaštvo nije uložilo žalbu na prvostepenu presudu u dijelu koji se odnosi na ratni zločin protiv civilnog stanovništva gdje Viši sud nije u potpunosti riješio predmet optužbe.

Zbog toga, u ponovnom postupku optuženima će se suditi samo za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, zaključio je Lutovac.

Bonus video: