Šoping produžava život

Došli su do saznanja da su oni koji su redovno išli u šoping živjeli duže, za razliku od onih koji su to činili jednom sedmično ili rjeđe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 18:45h

Šoping produžuje život, poručuju naučnici sa Tajvana, koji su sproveli istraživanje među muškarcima i ženama koji su svakodnevno išli u kupovinu i utvrdili da su duže živjeli od onih koji su izbjegavali "šoping terapiju".

Kupovina može produžiti druženje, vježbanje i prilika je za zdravu ishranu, piše u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health. Britanski profesor David Oliver je rekao da to ima smisla, jer šoping uključuje tjelesne aktivnosti, socijalne interakcije i održava mentalnu aktivnost.

U istraživanju objavljenom u online akademskom časopisu, naučnici predvođeni doktorom Yu-Hungom Changom iz Tajvana, proučavali su gotovo 2.000 muškaraca i žena od 65 i više godina, koji su živjeli u svojim domovima. Došli su do saznanja da su oni koji su redovno išli u šoping živjeli duže, za razliku od onih koji su to činili jednom sedmično ili rjeđe.

Kupovina može biti dobar prijedlog za one koji su u dobrom zdravlju, ali i samo sugerisanje šopinga može poboljšati zdravlje.

"Šoping često predstavlja psihološko zadovoljstvo. U poređenju s drugim načinima trošenja slobodnog vremena, kao što je vježbanje, koje obično zahtijeva motivaciju, a ponekad i stručnu pomoć, šoping je mnogo jednostavnija aktivnost", kažu istraživači.

Bonus video: