Zašto se muškarci i žene ljube različito

Međutim, bez obzira na to bio poljubac dobar, loš ili fantastičan, muškarci i žene taj čin shvataju potpuno drukčije i koriste ga za različite ciljeve.
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 18:29h

Poljubac je vrlo važan za početak svake veze, može nas potpuno oboriti s nogu ili zauvijek odbiti od neke osobe. Njegovu važnost nikada ne treba podcjenjivati, a naučnici su dokazali i da poljubac kod muškarca i žene ima sasvim različitu svrhu

Istraživanje koje je sproveo psiholog Gordon Gallup na Univerzitetu Albany pokazalo da je 59 posto muškaraca i 66 posto žena barem jednom u životu prekinulo vezu zbog partnerovog lošeg načina ljubljenja. Naučnici djelimično razlog za to pronalaze u našem čulu mirisa jer ljubljenjem podsvjesno prikupljamo podatke o drugoj osobi.

Međutim, bez obzira na to bio poljubac dobar, loš ili fantastičan, muškarci i žene taj čin shvataju potpuno drukčije i koriste ga za različite ciljeve. Tako je biolog Claus Wedekind otkrio da žene najviše privlače muškarci koji imaju što različitiji genetički kod imunološkog sistema od njihovog. Razlog tome može biti evolucijski: naime, djeca partnera različitih kodova imaju jači i otporniji imunitet.

Za razliku od žena, muškarci poljubac koriste kako bi dokazali da su ženama atraktivni i privlačni. 'Muškarci imaju tendenciju da koriste poljubac kao sredstvo za postizanje seksualne usluge ili kao sredstvo uticaja u trenutku pomirenja nakon svađe. Žene poljubac koriste kao sredstvo procjenjivanja i ocjenjivanja partnera,' kaže Gordon Gallup.

U istome istraživanju Gallup je otkrio i da su upravo muškarci ti koji preferiraju francuski poljubac. Jedna od teorija koja objašnjava tu pojavu je da muškarci u slini imaju manje količine testosterona koje tokom ljubljenja prenose ženi podižući nivo njenog libida.

U dugogodišnjim vezama često ljubljenje je dobar način održavanja povezanosti partnera, a čak i tada žene poljubac koriste kako bi ispitivale stanje veze i češće od muškaraca, insistiraju na ljubljenju prije, tokom i nakon seksa.

Bonus video: