Puštanje Kuljače i Marovića bi uznemirilo javnost

U pritvoru ostaje i poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić, za koga sud smatra da kao ekonomist ponovo može biti član neke komisije za procijenu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 17:01h

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici je ostalo pri stavu da bi prvooptuženi u aferi “ Zavala ” predsjednik i potpredsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i Dragan Marović, boravkom na slobodi uznemirili javnost, jer njihove ostavke na te funkcije nijesu usvojene, saznaju “Vijesti”.

Njihovi branioci advokati Zoran Vukčević, Borivoje Borović, Branislav Durutović i Bojana Franović uložiće žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda u roku od tri dana, kako je to zakonom propisano, potvrdili su “Vijestima”.

“Viši sud je novim rješenjem samo prepisao ono prethodno, kojim je produžen pritvor Kuljači i Maroviću. Nisu se potrudili ni da promijene razloge.

Smatram da se sud oglušio o odluku Apelacionog suda, koji je u ukidnom rješenju naveo da optuženi Kuljača i Marović ne obavljaju javne funkcije, te da ne može ni doći do uznemirenja javnosti, a takav pravni rezon zastupa odbrana”, kazao je Durutović.

U pritvoru ostaje i poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić, za koga sud smatra da kao ekonomist ponovo može biti član neke komisije za procijenu. Njegov branilac, advokat Stevan Damjanović zapitao je “kako je moguće da postoji uznemirenje javnosti kada u radnjama Pinjatića, nema elementa krivičnog djela”.

“On je potpisao nalaz vještaka, koji nikoga ne obavezuje. Taj nalaz trebalo je da prođe kontrolu glavnog menadžera grada, te na kraju i samog gradonačelnika koji može da stavi veto na svaku odluku”, kazao je Damjanović.

Krivično vijeće je donijelo novu odluku i ukinulo pritvor vlasniku firme "Moninvest" Draganu Sekuliću, tako da će se i on kao i ostalih sedmoro optuženih u daljem postupku braniti sa slobode.

Njegov branilac advokat Vlado Vuković potvrdio je "Vijestima" da je Sekulić izašao iz Istražnog zatvora u Spužu, a da on optužnicu specijalnog tužioca još nije dobio, jer nije stupila na pravnu snagu.

“Izražavam zadovoljstvo odlukom vijeća Višeg suda, jer je pravična i zakonita. Pravično je da Sekulić bude izvan zatvorskih zidina i da sa slobode dokazuje da sve što je preduzimao u vezi sa poslovanjem svog preduzeća "Moninvest", radio u skladu sa važećim crnogorskim propisima, na način kako to čini 99 odsto vlasnika firmi u Crnoj Gori.

Zakonita je odluka, jer ne postoje činjenice koje bi opravdale produženje pritvora nakon podignute optužnice.

Sekulić ne prijeti očuvanju javnog reda i mira

Konkretno, ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi puštanje Sekulića na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira, tim prije što zakonodavac predviđa postojanje, ne svakakvih, uobičajenih, već izuzetnih okolnosti, okolnosti takvog intenziteta da je realno očekivati nezadovoljstvo naroda na određenoj teritoriji, uz mogućnost opipljivog narušavanja javnog reda i mira”, naveo je Vuković.

On je podsjetio da je prvostepeno vijeće ovakav zaključak prihvatilo tek nakon odluke Apelacionog suda, koji je decidno u svojoj odluci naložio da se za postojanje ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira, u odnosu na okrivljenog Sekulića, mora posebno obrazložiti.

U ponovnom odlučivanju, Viši sud je, navodi branilac, prihvatio činjenicu da Sekulić nije imao svojstvo javnog funkcionera, što je prilikom prvog vijećanja bila odlučna činjenica za (ne)postojanje osnova.

Viši sud je ponovo odlučivao o produženju pritvora četvorici optuženih, nakon što je u ponedjeljak Apelacioni sud Crne Gore ukinuo rješenje o njihovom pritvoru, po žalbi branilaca četvorice okrivljenih.

Tužilaštvo tereti Kuljaču, Marovića, Pinjatića, Dragana Žinića, Slobodana Đurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra, Dragana Sekulića, Miodraga Minića i Nataliju Paninu za zloupotrebe tokom gradnje turističkog kompleksa na Zavali i izgradnju postrojenja za preradu morske vode.

Viši sud je 23. marta ukinuo pritvor Žiniću, Đuroviću, Vučetiću, Tomoviću, Stanojeviću, Kaloštru i Miniću.

Dragan Sekulić: Ko sam ja da bih mogao da utičem na gradonačelnika

"Imam dvostruke emocije. Jedna emocija je vezana za moj izlazak iz pritvora, a druga za one koji su ostali.

Ipak, najjača moja emocija izražena je kada sam nakon tri i po mjeseca, sreo troipogodišnjeg unuka. Taj zagrljaj sa unukom ne može se mjeriti ni sa čime", kazao je Sekulić.

Mogli su da me pozovu telefonom, jer imam 61 godinu, neću nigdje da bježim

"Što se tiče Zavale, ovako kako sam ja pritvoren, a zatim i optužen, moglo je biti pola Crne Gore. Tužilaštvo tvrdi da sam ja na nekoga uticao. Ko sam ja da bih uticao na gradonačelnika. Rekao sam da sam spreman da idem na poligraf.

Mirno spavam i mirna mi je savjest, milion odsto. Mene optužuju da sam kao vlasnik firme "Montinvest" prodao Rusima nekretnine jeftinije za 9,5 miliona eura. To znači da tužilaštvo više vodi računa o meni, nego što sam sebe pazim", smatra Sekulić.

On kaže da mu je ipak najteže palo samo hapšenje: "Uhapšen sam ujutro rano oko 6.30 časova. Način mog hapšenja je bio kao da sam u rangu najvećeg kriminalca.

Mogli su da me pozovu telefonom, jer imam 61 godinu, neću nigdje da bježim. Umjesto toga, došli su ispred kuće, preskočili su ogradu kuće i zalupali na vrata.

Bio sam zatečen. Nemam primjedbe na rad policije, ali imam primjedbu na onog ko im je naredio da me tako uhapse. Nisam znao šta se dešava.

Što se tiče Zavale, ovako kako sam ja pritvoren, a zatim i optužen, moglo je biti pola Crne Gore

Dok sam spavao, neko dođe na vrata i odjednom zalupa bum, bum. Tri policajca sa fantomkama na licu, naoružani automatskim puškama, uperili ih u mene kada sam otvorio vrata.

Jedan policajac bio je u civilu. Teže mi je pao ovakav način hapšenja, nego ova tri i po mjeseca provedenih u zatvoru.

Zatvorski službenici,prema meni i ostalima su se ponašali korektno", zaključio je Sekulić.

Bonus video: