U Njujorku otvorena izložba posvećena Hariju Poteru

“Ovo je kao vaš dan u Hogvortsu, osjećate se kao da ste ušli u film”, kaže Edi Njukvist, jedan od organizatora.
163 pregleda 0 komentar(a)
Hari Poter, Foto: Rada Brajović
Hari Poter, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 07.04.2011. 15:17h

Obilazak Hogvortsa, posjeta odajama Grifindora i pogled na krevet Harija Potera u sobi koju je dijelio sa Ronom Veslijem mogući su na nedavno otvorenoj izložbi na Diskoveri Tajms Skveru u Njujorku, piše Reuters.

Stotine eksponata - desetine kostima, predmeta i djelova namještaja iz filmske franšize - iskorišćeni su za postavku jednostavno nazvanu “Harry Potter, The Exhibition” (Hari Poter, Izložba). Osmišljena je tako da obožavaoce odvede pravo u svijet iz kojeg su potekli Hari, Herajoni, Ron i zli lord Voldemort.

Čak i oni koji nijesu upućeni u djela britanske spisateljice Džoan Rouling, koja je kao književni fenomen zaslužna za stvaranje potpuno nove generacije čitalaca, niti u blokbaster filmove nastale prema njenim knjigama, primorani su da se oduševe sadržajem izložbe.

“Ovo je kao vaš dan u Hogvortsu, osjećate se kao da ste ušli u film”, kaže Edi Njukvist, jedan od organizatora.

“Željeli smo da obožavateljima prikažemo nešto što nikada do sada nijesu vidjeli. Nema boljeg načina da odate počast Hariju Poteru i ekipi od šetnje pored kultnih kostima i predmeta koji su iz svijeta filma doneseni u ovaj stvarni”, smatra Njukvist.

Izložba koja je podijeljena u nekoliko cjelina zauzima oko hiljadu i po metara kvadratnih i pokriva sve aspekte Harijevog magičnog svijeta, kao i njegove avanture sa Ronom i Hermajoni.

Uključuje sve nezaobilazne predmete mladog čarobnjaka od naočara, preko foto-albuma do pisma kojim je obaviješten da je primljen na Hogvorts. Tu je i oprema za omiljeni čarobnjački sport kvidiš, kao i mnoštvo drugih eksponata.

Postavka koja se stvarala godinama uključuje i predmete korištene u posljednjem nastavku filmskog serijala “Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2” čija je premijera zakazana za jul.

U čarobni svijet Harija Potera Njujorčani će moći da uđu do 5. septembra, a zatim se magična kolekcija seli u Evropu.

Bonus video: