Simović nastupa kao solista sa Londonskim simfonijskim orkestrom

Prvi koncert Londonskog simfonijskog orkestra održan je prije više od vijeka, 9. juna davne 1904. godine, a danas djeluje pod patronatom Njenog Visočanstva engleske kraljice
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 14:58h

Najpoznatiji crnogorski violinista Roman Simović nastupiće u četvrtak premijerno kao solista sa Londonskim simfonijskim orkestrom uz dirigenta Kristijana Jarvia izvodeći koncert J. Sibelijusa.

Simović je postao koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra prije nepunih godinu dana, pa se ovaj poziv da nastupi uz LSO u njihovoj matičnoj sali “Barbicanu” u Londonu smatra velikim uspjehom i povjerenjem koje je u kratkom roku zavrijedio istaknuti crnogorski violinista. Koncert će se reprizirati i u Kardifu.

Roman Simović opisan je kao “vrhunski violinista” (Večernji list, Hrvatska) cijenjen po “izuzetnoj muzikalnosti” (Glos Konkursowy, Poljska) i “brilijantnom majstorstvu na violini” (Bad Reicenhall, Njemačka), a čuveni violinista Šlomo Minc nazvao ga je “rijetkim talentom sa velikim potencijalom i neograničenim sposobnostima”.

Brilijantni virtuozitet Romana Simovića i urođena muzikalnost, upotpunjena neograničenom imaginacijom, proveli su ga kroz Istočnu i Zapadnu Evropu, Rusiju, Izrael, Južnu Koreju, Tajland, Tursku, Kanadu, SAD i Južnu Ameriku, gdje je nastupao na poznatim scenama: Boljšoj teatar u Moskvi, Velika operska kuća u Tel-Avivu, Viktoria dvorana u Ženevi, Praški nacionalni teatar, Verdi teatar u Italiji, Umjetnički centar u Seulu, Grig dvorana u Bergenu...

Laureat je brojnih internacionalnih takmičenja što mu je donijelo mjesto među najznačajnijim mladim violinistima današnjice.

Prvi koncert Londonskog simfonijskog orkestra održan je prije više od vijeka, 9. juna davne 1904. godine, a danas djeluje pod patronatom Njenog Visočanstva engleske kraljice.

Od tada pa do danas, LSO kao prvi britanski samostalni orkestar ostvaruje saradnju sa najznačajnijim svjetskim umjetnicima i smatra se jednim od najznačajnijih simfonijskih orkestara na svijetu.

Nakon solističkog debija u Londonu sa LSO-om, Simovića u toku aprila i maja očekuju nastupi sa kamernim triom “Kotor Art” na značajnim domaćim festivalima - NOMUS i A Tempo (Novi Sad i Podgorica), kao i nastupi u Italiji, Bosni i Hercegovini i velika solo turneja u Južnoj Africi.

Bonus video: