Promocija studije Davora Beganovića o mladoj crnogorskoj prozi

O najnovijem izdanju “Plime” iz Ulcinja razgovaraće autor i književni kritičar Marinko Vorgić.
268 pregleda 0 komentar(a)
Davor Beganović, Foto: Danas
Davor Beganović, Foto: Danas
Ažurirano: 06.04.2011. 14:52h

Knjiga “Protiv kanona: mlada crnogorska književnost i okamenjeni spavač”, autora dr Davora Beganovića, biće promovisana u četvrta u 19 sati, u sali u prizemlju Javne ustanove “Muzeji i galerije Podgorice”.

O najnovijem izdanju “Plime” iz Ulcinja razgovaraće autor i književni kritičar Marinko Vorgić.

Dr Davor Beganović rođen je u Banjaluci. Od 1991. živi u Njemačkoj.

Studirao je opštu i uporednu nauku o književnosti i slavistiku u Beogradu, Zagrebu i Konstanci. Radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Banjaluci, bio urednik za teoriju književnosti u časopisu „Putevi“.

Naučni je saradnik na Odsjeku za slavistiku Sveučilišta u Konstanci gdje je predavao i bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost. Od ljetnjeg semestra 2010. asistent je na Odsjeku za slavistiku Sveučilišta u Beču.

Objavio je monografije „Pamćenje traume“, „Apokaliptička proza Danila Kiša“ (2007) i „Poetika melankolije“, „Na tragovima suvremene bosansko-hercegovačke književnosti“ (2009).

Priredio je, skupa s Peterom Braunom, zbornik tekstova „Krieg Sichten. Zur medialen Darstellungen der Kriege in Jugoslawien“ (2007). Preveo je i priredio dvije knjige s izborom tekstova Renate Lachman: „Phantasia – Memoria – Rhetorica“ (2002) i „Metamorfoza činjenica i tajno znanje“ (2007).

Bonus video: