Opera o životu Marine Abramović premijerno u Mančesteru

Operu o vlastitom životu kontroverzna umjetnica opisuje kao „seriju rođenja i sprovoda duše”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 13:13h

Opera „Život i smrt Marine Abramović” („The Life and Death of Marina Abramovic”), najavljena kao „biografija boginje performansa”, premijerno će biti izvedena na Mančesterskom internacionalnom festivalu (30. jun - 17. jul), na kojem će svoje nove projekte predstaviti i Dejmon Albarn, Bjork, Viktorija Vud...

Uz slavnu umjetnicu, kako piše beogradski "Blic", iza ovog projekta stoje holivudski glumac Vilijam Defo, pjevač Entoni Hegarti (iz benda „Antony and The Johnsons“) i avangardni reditelj Robert Vilson.

Pošto je 2010. ostavila u znaku performansa „The Artist is Present” i velike retrospektivne izložbe u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, Marina Abramović i za 2011. godinu sprema „kulturni događaj koji se vidi jednom u životu”. Operu o vlastitom životu kontroverzna umjetnica opisuje kao „seriju rođenja i sprovoda duše”.

"Vrlo sam uzbuđena zbog ovog projekta. Rad je suštinski o životu i smrti i uključuje scene iz mog djetinjstva i karijere. Prilično je ludo i osvježavajuće. Na primer, ja u ovom djelu igram svoju majku, koja je oduvijek bila moj najveći strah. Divno je raditi ponovo s Entonijem, a Vilijam je sjajan kao narator mog života", istakla je umjetnica.

Bonus video: