MANS podnio krivičnu prijavu protiv Snežane Raičević

MANS je zbog toga podnio krivičnu prijavu i protiv vlasnika i izvršnog direktora kompanije „Alseir properties“, ruskog državljanina Sergeja Natalenka
408 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 11:01h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je krivičnu prijavu protiv sekretarke Sekretarijata za urbanizam Opštine Kotor Snežane Raičević, zbog sumnje da je tokom postupka izdavanja građevinskih dozvola za više objekata, prekršila Zakon o uređenju prostora, te zloupotrebila službeni položaj u cilju pribavljanja koristi za treća lica.

Krivična prijava je podnijeta zbog nezakonito izdate građevinske dozvole firmi „Alseir properties“ iz Kotora za gradnju dva objekta u Risnu, te dozvole koju je Raičevićka izdala kotorskoj firmi„Premia“ za gradnju trojnog objekta u Dobroti.

“U oba slučaja zabilježen je isti obrazac ponašanja sekretarke Raičević, koja je investitorima dozvolila izgradnju većih objekata, nego što je bilo dozvoljeno važećim planom i urbanističkim uslovima”, kazali su iz MANS-a.

“U oba slučaja zabilježen je isti obrazac ponašanja sekretarke Raičević, koja je investitorima dozvolila izgradnju većih objekata, nego što je bilo dozvoljeno važećim planom i urbanističkim uslovima”, kazali su iz MANS-a.

Građevinska dozvola za objekte kompanije „Alseir propertis“ je izdata krajem 2009. godine, kako tvrde iz MANS-a, suprotno Detaljnom urbanističkom planu (DUP) „Risan“ i planu parcelacije, te je kompaniji omogućeno da na svojoj parceli sagradi više nego što je planom predviđeno.

Na intervenciju urbanističke inspekcije, nadležno Ministarstvo je krajem septembra 2010. godine poništilo građevinsku dozvolu.

“Nažalost, cijela godina dana koliko je bilo potrebno da se utvrdi da je dozvola izdata neregularno, omogućilo je vlasnicima kompanije da nesmetano kompletiraju svoje objekte. Pored toga, kompanija „Alseir properties“ je neometano uspjela da prekši čak i takvu nezakonito izdatu dozvolu i to način da je na terenu sagradila jednu etažu više od dozvoljene dvije etaže. Prema sopstvenom priznanju investitora kojeg zastupa advokatica i sestra bivšeg premijera, Ana Kolarević, index maksimalne izgrađenosti na parcelama je premašen za čak 18%, odnosno za blizu 150 m2 ukupno za oba objekta”, saopštili su iz te organizacije.

Kako ističu, “posebno je zanimljivo” što je Kolarević tom prilikom navela da „odstupanja od DUP-a nijesu izražena u mjeri koja bi prouzrokovala poništenje rješenja, jer su u toku izmjene DUP-a čime se stvara mogućnost za uklapanje već završenih objekata“.

“Ovim se otvoreno priznaje da je investitor „Alseir Properties“ nezakonito gradio, ali i pokazuje obrazac ponašanja velikog broja investitora, koji prvo nelegalno sagrade objekte, a potom im se ti isti objekti naknadno legalizuju”, saopštili su iz MANS-a.

MANS je pozvao nadležnog državnog tužioca da bez odlaganja razmotri njihovu krivičnu prijavu i utvrdi da li postoji osnov za sumnju da je Snežana Raičević slično postupala i u drugim predmetima

MANS je zbog toga podnio krivičnu prijavu i protiv vlasnika i izvršnog direktora kompanije „Alseir properties“, ruskog državljanina Sergeja Natalenka, zbog sumnje da je počinio krivično djelo gradnje suprotno izdatoj građevinskoj dozvoli.

“Identična situacija je bila i u slučaju građevinske dozvole koju je Raičevićka sredinom oktobra prošle godine izdala kompaniji „Premia“ za izgradnju objekta površine oko 1536m2. Za isti objekat, Raičevićka je izdala urbanističke uslove, ali za površinu od 1500 m2, pa je očigledno da je i ova dozvola izdata suprotno planskoj dokumentaciji, odnosno u ovom slučaju DUP-u „Dobrota””, kazali su iz MANS-a.

MANS je pozvao nadležnog državnog tužioca da bez odlaganja razmotri njihovu krivičnu prijavu i utvrdi da li postoji osnov za sumnju da je Snežana Raičević slično postupala i u drugim predmetima prilikom izdavanja građevinskih dozvola, te istragu proširi i na te slučajeve.