Provjerite da li ste psihoseksualno zreli

Kako se ponašaju psihoseksualno zrele osobe, a kako one koje to nisu? Šta sve karakteriše ljude koji nijesu psihoseksualno zreli, a šta one druge?
190 pregleda 0 komentar(a)
veze, Foto: Www.shutterstock.com
veze, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2011. 10:35h

Psihoseksualna zrelost se ogleda prije svega u tome da li je čovjek sposoban i spreman za život u ravnopravnoj ljubavnoj, polnoj i bračnoj zajednici, u koju ulaže sve svoje kapacitete i lične vrijednosti, da bi se ostvario kvalitetan zajednički život.

Psihoseksualno nezreo čovjek, prema naučnicima, nije u stanju da ostvari ozbiljnu vezu, potpuno je zadovoljan kratkotrajnim vezama, flertovanjem zbog toga što ne želi da snosi odgovornost.

Takvo ponašanje je odlika tinejdžerskog uzrasta, a neki muškarci se prosto plaše da je nadrastu, izbjegavaju ozbiljne veze i posvećenost jednoj osobi.

Iskren i odgovoran odnos prema partneru

Psihoseksualna osoba je sposobna da se suoči sa poteškoćama koje podrazumijeva zajednički život. U zajednicu unosi cijelo svoje biće i ima iskren odnos prema partneru.

Nezreo čovjek ima ozbiljnih problema u građenju ozbiljne ljubavne veze, pa tako i braka.

U suštini, riječ je o izuzetno nesrećnoj osobi, jer živi u strahu od ozbiljne veze, a ego i nedostatak samosvijesti nadoknađuje neobaveznim seksom.

Takva osoba je promiskuitetna i sklona seksu s prostitutkama, iako kod kuće možda ima ženu kojoj ne pruža svu ljubav i pažnju.

Prilagođava se potrebama partnera

Ono što je suštinski važno za psihoseksualno zrele osobe je da su spremne da se prilagode partneru. Tako, zrela osoba je potpuno svjesna vrlina i mana svojih i svog partnera: odgovorna je i želi da se prilagodi partneru i njegovim potrebama.

Psihoseksualno nezreo čovjek je neodgovoran, nezainteresovan za iole ozbiljniji status veze, pa čak i za to hoće li njegova partnerka ostati u drugom stanju.

Takav čovjek ionako ne priznaje ravnopravnost polova: prema ženama se ponaša s krajnje niskim stepenom poštovanja. One su tu isključivo da zadovolje njegove tjelesne potrebe.

Razlozi nezrelosti

Najčešće, korijene nezrelosti stručnjaci traže u ranoj mladosti, izloženost traumama koje su na osobu ostavile snažne negativne utiske, strah i gađenje, te jak osjećaj krivice.

Razlozi trauma u najranijem uzrastu su različiti: slučajno posmatranje grubog polnog odnosa odraslih, možda roditelja ili rođaka koji su zaboravili da zatvore vrata spavaće sobe; polna zloupotreba tokom najranijeg uzrasta, silovanje čak ili izrazito neugodnog gubljenja nevinosti kod žena; loše iskustvo tokom prvog seksualnog odnosa i dr.

Tako, psihoseksualna nezrelost nije samo glupo i razuzdano egocentrično ponašanje nekoga koga baš briga za normalnu partnersku vezu, već je vrlo ozbiljan problem koji se može riješiti samo uz pomoć stručnjaka.

Bonus video: