JEZIVE OPTUŽBE

Država počela istragu tvrdnji 3 djevojčice da su seksualno zlostavljane

"Želimo da istina izađe na vidjelo", poručio je ministar rada i socijalnog stranja Suad Numanović.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 07:38h

Tvrdnje 3 maloljetne djevojčice, koje se već godinu dana nalaze u hraniteljskoj porodici u Kolašinu, i njihovog oca B.P. da su seksualno zlostavljane dok su bile u Dječijem domu u Bijeloj na noge su digle mnoge državne institucije.

Na optužbe oca, koji tvrdi da je podgorički Centar za socijalni rad sa navodima djevojčica da su ih dječaci iz Doma silovali a vaspitači tukli i tjerali da ćute, upoznat skoro mjesec dana, reagovalo je Više državno tužilaštvo.

Tužilaštvo pokrenulo istraguTužilaštvo je saopštilo da je nakon prijave o silovanju i zlostavljanju tri djeteta za vrijeme njihovog boravka u Domu “Mladost” u Bijeloj i u Dječijem odmaralištu na Ivanovim koritima, upoznalo osnovne državne tužioce u Herceg Novom i Cetinju. Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi se utvrdilo da li su djevojčice silovane, kao i da bi se utvrdila eventualna odgovornost lica kojima su djeca bila povjerena na staranje.

Dječiji dom u Bijeloj posjetili su službenici policije, ali i ministar rada i socijalnog stranja Suad Numanović sa najavom da će to ministarstvo formirati komisiju koja će u roku od 15 dana izvršiti kontrolu doma i utvrditi činjenično stanje povodom optužbi 3 djevojčice.

„Želimo da istina o ovom slučaju izađe na vidjelo. Jako nam je stalo i insistiraćem na tome, iz prostog razloga što želimo da zaštitimo i ovo troje djece, ali i svih 160 korisnika ovog Doma“, poručio je Numanović.

„Želimo da istina o ovom slučaju izađe na vidjelo", poručio je Numanović

Na pitanje “Vijesti” zašto pri razgovoru sa djecom nije prisustvovao dječiji psiholog ili psihijatar, Numanović je kazao da nema komentar na rad državnih organa, ali da će insistirati da pri svakom kontaktu sa djecom budu prisutni relevantni stručnjaci.

On je za danas najavio posjetu hraniteljskoj porodici u kojoj su od maja prošle godine smještene djevojčice, a koje su obišli direktorica Centra za socijalni rad Vesna Stojanović, rukovodilac područne službe kolašinskog Centra za socijalni rad Duško Šćepanović i predstavnica resornog ministarstva Svetlana Sovilj.

Centar „nedavno” čuo za zlostavljanja

Četvoročlana delegacija je nekoliko sati u Kolašinu razgovarala sa ocem djevojčica i njihovom hraniteljkom, negirajući ranije navode žene u čijoj se kući djevojčice stare sedam, osam i deset godina nalaze, da je podgorički Centar za socijalni rad još prije osam mjeseci obaviješen o navodima o zlostavljanju.

Hraniteljka je prije dva dana “Vijestima” kazala da je nekoliko dana, nakon što su djevojčice dovedene u njenu porodicu, saznala da su bile zlostavljane, te da je o tome obavijestila socijalnu radnicu iz podgoričkog Centra za socijalni rad, koja joj je ubrzo javila da je slučaj prijavljen tužilaštvu.

Djeca uznemirena i ogorčena

Među štićenicima Doma od kada se pojavila vijest o navodnom silovanju i maltretiranju djevojčica koje su nekada živjele sa njima, vlada ogorčenje jer ne vjeruju u takve tvrdnje.

Strahuju da su nakon takvih informacija svi na neki način obilježeni kao potencijalni nasilnici, a djevojčice kao žrtve. Đaci su čak odbili i da idu u školu strahujući od osude vršnjaka.

“Vijestima” je u Domu nezvanično potvrđeno da su predškolska djeca, a toj grupi je pripadala i najmlađa djevojčica, u Domu pod 24-satnom brigom.

“Vijestima” je u Domu nezvanično potvrđeno da su predškolska djeca, a toj grupi je pripadala i najmlađa djevojčica, u Domu pod 24-satnom brigom. O njima tokom cijelog dana brinu vaspitačice, a noću sa njima spava medicinska sestra.

Zaposlena koja brine o vrtu Doma, koja je i odrasla u toj ustanovi, uvjerena je da se “ ništa ne može sakriti i da uvijek nešto procuri, bilo da je riječ o dječijim svađama ili kada se potuku”.

Opširnije u štampanom izdanju...

Galerija