DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

Pokrenut postupak o navodnom silovanju djevojčica u Domu

Tužilaštvo će utvrditi da li su tri sestre silovane i utvrditi eventualnu odgovornost osoba kojima su djeca bila povjerena na staranje
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 16:23h

Više državno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak povodom prijave o silovanju i zlostavljanju tri djevojčice u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Bijeloj, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo će u pretkrivičnom postupku utvrditi da li su tri sestre, starosti 10, 8 i 7 godina silovane i utvrditi eventualnu odgovornost osoba kojima su djeca bila povjerena na staranje.

Sestre su u domu Mladost u Bijeloj boravile do prije par mjeseci kada ih je preuzela jedna hraniteljska porodica iz Kolašina koja je lokalnom centru za socijalni rad prijavila tvrdnje maloljetnica o navodnom zlostavljanju i silovanju koja su počinili dječaci, štićenici doma.

Direktor Doma Boro Đukanović medijima je kazao da do sada "nije bilo nikakvih pokazatelja" da se tako nešto dešava u Domu i dodao da "insistira" da nadležni iztraže slučaj do kraja.

Stav o slučaju iz Bijele nakon dobijenih informacija

Zaštitnik za ljudska prava preduzeće mjere u vezi sa slučajem silovanja i zlostavljanja tri djevojčice u Domu Mladost u Bijeloj, nakon dobijanja informacija od nadležnih organa.

Duška Šljivančan iz odjela za dječja prava u Kancelariji Ombudsmana kazala je da su pokrenuli ispitni postupak.

"I u zavisnosti od djelovanja drugih organa zavisiće i rad Ombudsmana, ali u svakom slučaju pratićemo slučaj i ne možemo oformiti sad stav, želimo da čujemo sve strane"

Ona je kazala da je Kancelarija Zaštitnika o tom slučaju obaviještena putem medija i da je zasad to jedina informacija koju imaju.

“Mi smo razmotrili važnost situacije i pokrenuli ispitni postupak", navela je Šljivančanin, dodajući da je rano za izjašnjavanje, s obzirom na nedostatak informacija.

Prema njenim riječima, od daljeg djelovanja nadležnih zavisiće i mjere koje će Ombudsman preduzeti.

“Mi tražimo izjašnjenje, šta su radili do sada za ova dva-tri dana, otkad je aktuelno, šta će dalje raditi, da li planiraju individualne programe sa tom djecom, s obzirom na delikatnost čitave situacije, koje će radnje i mjere preduzimati u cilju zaštite te djece, i u cilju rasvjetljavanja tog slučaja”, navela je Šljivančanin.

Svako će, kako je dodala, raditi svoj posao.

“I u zavisnosti od djelovanja drugih organa zavisiće i rad Ombudsmana, ali u svakom slučaju pratićemo slučaj i ne možemo oformiti sad stav, želimo da čujemo sve strane”, poručila je Šljivančanin.