DPNCG: Strah zbog napada na Sadikovića

"U trenutku kad se svakodnevno dešavaju ubistva i eksplozije u državi, bezbjednosni organi i Tužilaštvo potvrđuju nemoć i neznanje, kao i činjenicu da država gubi korak sa organizovanim kriminalom"
205 pregleda 11 komentar(a)
Sead Sadiković, Foto: Screenshot (YouTube)
Sead Sadiković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.04.2018. 06:54h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zabrinutost zbog eksplozije u blizini kuće našeg kolege i člana Upravnog odbora udruženja Seada Sadikovića i po ko zna koji put traži da se procesuiraju napadači na novinare i rasvjetle eksplozije počinjene na njihovu štetu.

"U trenutku kad se svakodnevno dešavaju ubistva i eksplozije u državi, bezbjednosni organi i Tužilaštvo potvrđuju nemoć i neznanje, kao i činjenicu da država gubi korak sa organizovanim kriminalom. O tome postoji i zvanični dokument ANB-a čiji su djelovi ranije citirani u medijima. Sada događaji na žalost potvrđuju da je kriminal uzeo maha i da kriminalci posljednjih dana oglašavaju svaki put kad bezbjednosni organi pokušavaju da im zaprijete", navodi se u saopštenju DPNCG.

Eksplozivna naprava aktivirana je nešto prije ponoći ispred kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

"Kolega Sadiković je zbog istraživačkog novinarstva bio meta prijetnji koje je prijavio policiji, pa očekujemo da ona ima minimum znanja i sposobnosti da otkrije ko postavlja eksplozive ispred kuća novinara, ili auta bezbjednosno intersantnih osoba. U znanje, rad ali i dobre motive policije u tužilaštva međutim postoji bojazan jer ovog mjeseca zastarjeva neistražena eksplozija ispred kuće kolege Tufika Softića, kao i teško prebijanje u svom domu novinara Mladena Stojovića. Zbog čega da vjerujemo da će ovaj put biti drugačije, kad ni tužioci i policija odgovorni za propuste ranijih istraga nikada nijesu za to kažnjeni?", navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG podsjećaju da su nedavno zatražili od Tužilaštva i MUP-a/Uprave policije informaciju o tome da li sprovode preporuke Komsije za istrage napada na novinare.

"Odgovore nijesmo dobili, a nova bezbjednosna dešavanja u državi na žalost ne stvaraju ni atmosferu da novinari neće ponovo biti neka meta ili makar kolateralna šteta obračuna kriminalaca. DPNCG će tražiti da se u Zakon o medijima unese odredba koja će obavezati državu da djelotvorno i pravovremeno procesuira napadače na novinare. U slučajevima zastara i činjenice da nije u stanju da nađe napadače i ubice na novinare, država treba da snosi odgovornost .Podsjećamo kolege da je Softić dobio dva spora protiv države, na Osnovnom i Ustavnom sudu i da oni koji nijesu ostvarili pravo na pravdu, imaju sudsku praksu da krenu istim putem", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Bonus video: