U Američkom uglu "Ptica" Klinta Istvuda

Parker je umro mlad, u 34. godini života, od posljedica prekomjerne upotrebe droge i alkohola.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 11:59h

U okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza, u prostorijama Američkog ugla KIC-a Budo Tomović biće prikazan film "Bird" (Ptica), koji je režirao poznati američki reditelj i glumac, Klint Istvud. Radnja filma prati život najvećeg džez muzičara svih vremena, saksofoniste Čarli Parkera zvanog Ptica.

Parker je umro mlad, u 34. godini života, od posljedica prekomjerne upotrebe droge i alkohola. (Nekoliko dana prije smrti prijatelj je Parkeru ostavio trubu na čuvanje do sjutrašnje svirke. Kad je sljedeće večeri došao po instrument, nije mogao da ga nađe. Čarli Parker je njegovu trubu dao za heroin.)

Godine 1955, 12. marta, njegovo tijelo je pronađeno u sobi baronice Panonike. Baronica je bila mecena mnogih džez muzičara svog vremena.

Doktor koji je na poziv došao u hotelsku sobu da konstatuje Parkerovu smrt, nakon provog pregleda pomislio je da pokojnik ima više od 50 godina.

U kući baronice Panonike umro je još jedan velikan be-bopa, pijanista Thelonious Monk.

Film će biti prikazan 4. aprila u 16.30.

Klikom na video možete da čujete legendarni džez standard Hot House u izvedbi Čarli Parkera i Dizi Gilespija. Snimak je napravljen tri godine prije Parkerove smrti.

Galerija

Bonus video: