ISTRAGA NAKON DVOSTRUGOG UBISTVA U CENTRU PODGORICE

Kamere ne pomažu policiji, traže otiske ubice

Navodno, egzekutor je otiske dlana ostavio na dva automobila na uglu ulica Balšića i Miljana Vukova, između kojih je prošao nakon što je ubio dva muškarca
74 pregleda 17 komentar(a)
Pucnjava Podgorica, Foto: Savo Prelević
Pucnjava Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2018. 06:36h

Kačket je djelimično zaklonio lik ubice Miloša Šakovića (31) i Radivoja Jovanovića (42), pa preliminarno pregledani snimci sa nadzornih kamera nijesu od velike pomoći policiji.

“Vijestima” je rečeno da se istražitelji nadaju da će pronaći otiske na oružju i tragovima koje je ostavio napuštajući mjesto zločina u strogom centru Podgorice.

“Na snimcima se nazire da napadač nije nosio rukavice, ali tek je početak istrage i to je nepotvrđena informacija”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Navodno, egzekutor je otiske dlana ostavio na dva automobila na uglu ulica Balšića i Miljana Vukova, između kojih je prošao nakon što je ubio dva muškarca.

Nakon dobijenih rezultata vještačenja crnogorski inspektori prvo će provjeriti da li se otisci koje je ostavio ubica poklapaju sa onima iz njihove baze podataka, a potom, eventualno potražiti i pomoć od kolega iz regiona.

Sagovornici iz policije objasnili su da istraga vodi u nekoliko pravaca, ali i da ispituju da li je i posljednja likvidacija u Podgorici, u kojoj je nedužan stradao Jovanović, nastavak rata kotorskih kriminalnih klanova.

Šakovićevi prijatelji juče su ispričali “Vijestima” da se taj Podgoričanin nije osjećao ugroženim.

“Slobodno se kretao, izlazio, nije nosio pancir, niti oružje”, kazao je jedan od njegovih prijatelja.

Tvrdi i da je u kafeu Forum za kojim je Šaković sjedio prije nego je ubijen, gurnuo da zaštiti svoju i suprugu svog kuma i njenu bebu. Prije toga, sa stolice je oborio kuma koji je sjedio naspram njega.

“Vidio je da im prilazi ubica, obalio je kuma kojem je ubica sa pištoljem u ruci prilazio sa leđa, potom stolom na pod obalio žene i bebu koji su sjedjeli sa druge strane stola, a tek onda krenuo da trči ka Tržnom centru Ražnatović, gdje ga je ubica i stigao”, rekao je isti sagovornik.

Prvi hici koje je ispalio Šakovićev ubica pogodili su i usmrtili Jovanovića, slučajnu žrtvu obračuna u centru glavnog grada.

Terasa lokala u kom su sjedjeli ubijeni Podgoričani bila je puna. Šaković je bio u društvu supruge i bračnog para sa bebom, a Jovanović sa ženskom osobom.

Očevici su ranije ispričali da je egzekutor mlađi muškarac, atletski građen, da je bio obučen u tamno sa kačketom na glavi, torbicom u jednoj i pištoljem u drugoj ruci. Navodno, imao je silikonsku masku na licu.

Ubica je nakon zločina odšetao ka Ulici Miljana Vukova, a potom Ulicom Balšića gdje je naspram picerije Ćošak skrenuo između zgrada i na parkingu bacio pištolj, kačket i torbicu.

Iz policije je “Vijestima” rečeno da je odatle kroz portun izašao u Hercegovačku ulicu i nestao.

Zbog najnovijih obračuna u Podgorici juče oko 18 sati počela je sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja nije završena do zaključenja ovog broja “Vijesti”. Sjednica je najavljena nakon što su direktor Uprave policije i načelnik podgoričke policije Slavko Stojanović i Jovica Rečević, podnijeli ostavke zbog pogoršane bezbjednosne situacije na teritoriji Glavnog grada.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je prije dva dana da rezultati koje je policija postigla prošle godine u obračunu s kriminalnim grupama, nijesu bili garant da će se u potpunosti izbjeći situacije da nevini građani budu žrtve obračuna organizovanih kriminalnih grupa. Najavio je “snažniji obračun” sa kriminalnim grupama.

Prije tri mjeseca sve je bilo u redu

Vijeće za nacionalnu bezbjednost prije tri mjeseca ocijenilo je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, pa su pohvalili policiju zbog pretresa članova kriminalnih grupa.

“To jasno ukazuje da je država odlučna i sposobna da obezbijedi stabilnost, mir i sigurnost građana i imovine”, saopštili su tada iz Vlade, hvaleći se i “novom dimenzijom i kvalitetom međuinstitucionalnog djelovanja organa za sprovođenje zakona na planu suprotstavljanja organizovanom kriminalu”.

“Posebno na liniji saradnje između Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije. Takva saradnja je modalitet za dugoročno očuvanje bezbjednosti i sigurnosti države i građana”, saopštili su posljednje sedmice prošle godine.

Od tada, samo u glavnom gradu bilo je desetak bombaških napada i nekoliko mrtvih.

Godinu ranije, sa iste sjednice poručeno je da su nužne kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru, jer je u borbi protiv organizovanog kriminala potrebno dalje pravovremeno i profesionalno djelovanje nadležnih.

Poslije sjednice Vijeće održane 30. decembra 2016. saopštili su da je “jednoglasno potencirana neophodnost pune koordinacije i saradnje, i jedinstvenog i efikasnog djelovanja svih činilaca u sistemu bezbjednosti”.