Kineski naučnici stvorili kravu koja daje "ljudsko" mlijeko

Britanski naučnici su saopštili da napori naučnika iz Kine mogu biti od velike koristi, ali da će vjerovatno naići na otpor protivnika genetski modifikovane hrane.
176 pregleda 0 komentar(a)
krava, Foto: Shutterstock.com
krava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.04.2011. 09:50h

Kineski naučnici su stvorili genetski modifikovanu kravu, koja proizvodi "ljudsko" mlijeko.

Oni su genu krava koje se drže radi mlijeka dodali ljudski gen, prenosi Sunday Telegraph.

Istraživači vjeruju da mlijeko tih krava može da ppruži alternativu majčinom mlijeku i mlijeku prilagođenom bebama, koje je česta meta kritika.

Britanski naučnici su saopštili da napori naučnika iz Kine mogu biti od velike koristi, ali da će vjerovatno naići na otpor protivnika genetski modifikovane hrane.

Li Ning, istraživač i profesor sa kineskog Univerziteta za agronomiju kaže da će mlijeko biti sigurno kao i ono koje daju obične krave.

"Samo je njegov ukus jači od ukusa običnog mlijeka. U narednih deset godina, ljudi će te proizvode moći da kupe u marketima", rekao je on.

Pravila istraživanja u oblasti genetski modifikovane hrane u Kini su mnogo opuštenija nego u Evropi.

Profesor Li je rekao da je istraživanje pokazalo kako je moguća "humanizacija" krava. Naučnici navode da bi nova formula mogla biti od koristi majkama koje ne mogu da doje svoje bebe.

"Modifikovano kravlje mlijeko je moguća zamjena za majčino mlijeko", tvrde.

Istraživači su navodno koristili tehnologije kloniranja kako bi ljudske gene uveli u DNK muznih krava, prije nego se genetski modifikovan embrion "ugradi" u surogat kravu.

Naučnici tvrde da je na taj način moguće stvoriti kravu koja proizvodi mlijeko koje sadrži ljudski protein koji pomaže u zaštiti djece od bakterijskih infekcija u najranijim danima života. Takođe, takve krave proizvode i druge proteine koji su prisutni u ljudskom mlijeku, kao što su oni koji pomažu jačanje imuniteta.

Ali, razvoj je izazvao nezadovoljstvo grupa koje se protive proizvodnji genetski modifikovane hrane.

"Veoma smo zabrinuti zbog ovog istraživanja", kazala je direktorica britanske GeneWatch organizacije, Helen Valas, navodeći kao jedan od problema u genetskim modifikacijama povećanu smrtnost životinja koje su podvrgnute tom procesu. Ona navodi da postoji i etičko pitanje o masovnoj proizvodnji životinja na taj način.

Pitanje je, kaže ona, i da li će mlijeko tih krava biti sigurno za ljude, što je teško procijeniti sada.

Bonus video: