Riješite problem uraslih dlačica

Potrebno je redovno raditi ljuštenje izumrlih ćelija kako bi se dlake mogle ukloniti u smjeru njihovog prirodnog rasta.
116 pregleda 0 komentar(a)
dlačice, Foto: Www.shutterstock.com
dlačice, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2011. 14:50h

Problemi s uraslim dlakama na nogama i u području bikinija često se pojavljuju nakon depilacije. Kako bi se ovi problemi smanjili, pa čak i izbjegli, važno je dobro poznavati uzroke različitih oblika dlaka.

Urasle dlake na gornjim slojevima kože pojavljuju se uglavnom na nogama, posebno na potkoljenici pa se mogu dobro vidjeti kroz tanki sloj epidermisa.

Po pravilu ove dlake se oslobađaju bez većih napora.

Nalaze se ispod tankog sloja izumrlih kožnih ćelija koje se prostiru preko otvora folikula dlake. Upravo te izumrle ćelije ne dopuštaju dlakama da izlaze kroz otvor, pa one traže svoj novi put, tijesno ispod kože.

Rješenje - potrebno je redovno raditi piling, koristiti rukavicu za masažu prilikom tuširanja, posebno za područje nogu i u bikini zoni.

Skrivene urasle dlake leže paralelno uz gornje slojeve kože (često su vidljive), ali su ujedno dovoljno duboko da ih je teško ukloniti.

Ako, ipak, želimo ove dlake ukloniti, moramo se obratiti stručnoj osobi ili doktoru, jer se mora otvoriti koža, ukloniti neželjena dlaka, dezinfikovati i preporučiti sredstvo na prirodnoj bazi za njegu kod kuće protiv ožiljka.

Rješenje - potrebno je redovno raditi ljuštenje izumrlih ćelija kako bi se dlake mogle ukloniti u smjeru njihovog prirodnog rasta.

Savijena urasla dlaka – ova dlaka se tokom rasta zaokreće prema svom početku jer zbog nagomilanih izumrlih ćelija nije u mogućnosti proći kroz otvor folikula.

Stvara se zadebljanje u obliku malog prištića. Sve dok se ne uklone, stvaraju nelagodnost klijentu. U normalnim okolnostima, dlaka ovog tipa ne stvara upalne procese osim ako se pojave u području bikinija ili na licu.

U bikini zoni često su propraćene upalnim procesom i tada izgledaju kao rozo-crveni prištić. Pritisak dlake koja raste i prateća infekcija vrlo su neprijatni i bolni. Ovakve dlake su duboko položene dlake koje imaju i vrlo jaki korijen u smjeru suprotnom od prirodnog smjera rasta.

Ukoliko uklanjamo dlake redovno u ranoj fazi nastanka, njihov rast će se prorijediti i one će biti sve tanje.

Cilj depilacije nije samo uklanjanje dlaka, nego lijepa i njegovana koža.

Bonus video: