Mitar Vuković mora na psihijatrijsko liječenje u "Dobroti" zbog ubistva

U obrazloženju presude sudija Uskoković je kazala da je Mitar Vuković bio neuračunljiv, te da je to utvrdila komisija ljekara vještaka.
301 pregleda 0 komentar(a)
Mitar Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitar Vuković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.04.2011. 13:38h

Krivično vijeće Biljane Uskoković, je u Višem sudu u Podgorici optuženom Mitru M. Vukoviću (60), izreklo mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi - bolnici Dobrota kod Kotora, jer je u neuračunljivom stanju iz lovačke puške ubio rođaka Radivoja R. Vukovića, zatim pokušao da ubije njegovog brata Miloša R. Vukovića, i teško ranio Miloševu suprugu Radmilu u Barama Šumanovića kod Danilovgrada.

U obrazloženju presude sudija Uskoković je kazala da je Mitar Vuković bio neuračunljiv, te da je to utvrdila komisija ljekara vještaka.

“Prema nalazu vještaka, optuženi Mitar Vuković boluje od trajnog duševnog oboljenja psihoze paranoidnog tipa. Ubistvo je psihopatološki motivisano i počinjeno je pod uticajem sumanutih ideja prema bližoj okolini.

U vrijeme izvršenja krivičnog djela nije mogao da shvati značaj svog djela, da upravlja svojim postupcima, odnosno bio je neuračunljiv. Okrivljeni MItar Vuković je taj koji je htio da ubije Radivoja Vukovića, a bio je riješen i da ubije i njegovog brata Miloša.

Vještaci su u nalazu naveli da je potrebno primijeniti mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi zbog društvene opasnosti optuženog”, kazala je sudija u obrazloženju presude.

Okrivljeni Miloš R. Vuković oslobođen je optužbe da je pucajući iz revolvera prema Mitru M. Vukoviću, počinio krivično djelo pokušaj ubistva. Sudija je kazala da je Miloš pucao u nužnoj odbrani jer je branio svoj život i supruge Radimle.

"Okrivljeni Miloš Vuković je pucao u Mitra Vukovića i na taj način odbijao napad od sebe i svoje supruge Radmile, koju je Mitar teško ranio u vilicu i ruku. Miloš je dakle pucao u nužnoj odbrani.

Miloš je iz svoje kuće uzeo revolver, napunio ga sa pet metaka I prema Mitru Vukoviću ispalio sve hice, ali ga nije pogodio”, kazala je sudija.

Prema navodima optužnice, Tatjane Begović zamjenika višeg državog tužioca, Mitar M. Vuković je 21. jula 2010. godine oko 7,30 časova u mjestu Bare Šumanovića kod Danilovgrada, s umišljajem ubio Radivoja Vukovića.

On je iz lovačke puške u leđa ispalio smrtonosni hitac rođaku Radivoju Vukoviću. Nakon toga, Mitar Vuković se uputio prema kući Miloša Vukovića. Kada ga je ugledao u vinogradu između vinove loze, prema njemu je ispalio dva hica, ali ga nije pogodo.

Međutim, kako piše u optužnici, jedan od ispaljenih hitaca pogodio je Radmilu Vuković, nanoseći joj teške tjelesne povrede, sa mnogobrojnim prelomima u predjelu brade sa desne strane, kao I prostrelinu lijevog lakta.

Bonus video: