Sudski savjet: Krivokapić se miješa u pravosuđe

Sudski savjet pozvao je sve političke i ostale subjekte da se uzdrže od komentarisanja nepravosnažnih sudskih odluka
73 pregleda 0 komentar(a)
krivokapic, Foto: Savo Prelević
krivokapic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2011. 19:41h

Izjava predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, povodom presude podgoričkog Višeg suda u predmetu Deportacija Muslimana, kojom je sugerisano Apelacionom sudu kako treba da odluči, predstavlja politički uticaj na samostalnost i nezavisnost crnogorskog sudstva, ocijenio je Sudski savjet.

Sudski savjet pozvao je sve političke i ostale subjekte da se uzdrže od komentarisanja nepravosnažnih sudskih odluka i na taj način doprinesu ostvarivanju nezavisnosti sudstva.

Krivokapić je ranije novinarima rekao da mu funkcija ne dozvoljava da komentariše presude koje nisu pravosnažne, ali da vjeruje da država ima institucionalnih kapaciteta da “dođemo do pravde”.

"Očekujem da će se tužilac žaliti. I očekujem da će sudski sistem u cjelini obezbjediti da se tako osjetljive teme sude u skladu u sa evropskim očekivanjima i evropskim obavezama Crne Gore. Mislim da naš sudski sitem ima snagu da dobijemo pravičnu presudu koja je održiva po stručnim kriteriumima, ali i po osjećaju pravičnosti, koji u Crnoj Gori prema takvim zločinima mora postojati", kazao je Krivokapić.

Nove sudije

Savjet je na današnjoj sjednici za sudije Osnovnog suda u Nikšiću izabrao savjetnika u tom sudu Nađu Todorović i glavnog inspektora u Komunalnoj policiji Glavnog grada Dragana Babovića.

Za sudiju Osnovnog suda u Kotoru izabrana je savjetnik u tom sudu Danijela Ćetković, a za sudiju Osnovnog suda na Cetinju sekretar podgoričkog Višeg suda Vojislavka Vuković.

Savjet je odlučio da oglasi slobodno sudijsko mjesto u Apelacionom sudu.

Navodi se da je, budući da je postignuta ažurnost u podgoričkom Višem sudu, ukinuta odluka o upućivanju u taj sud sudija Vrhovnog suda Radoja Orovića, Vesne Begović, Julke Badnjar, Dušanke Radović, Dragice Milačić, Branimira Femića, Rade Kovačević, Radijke Nikolić i sudije Apelacionog suda Milića Međedovića.

Sudski savjet odlučio je i da prestane rad sudijama Vrhovnog suda Radulu Kojoviću, Stanki Vučinić, Sretenu Ivanoviću i Petru Stojanoviću upućenim u Viši sud u Bijelom Polju, kao i Nataliji Boričić i Goranu Đukoviću, sudijama Osnovnog suda u Podgorici upućenim u ulcinjski Osnovni sud jer je, kako je saopšteno, prestala potreba za njihovim angažovanjem zbog postignute ažurnosti u tim sudovima.

Novoizabrane sudije sjutra će položiti zakletvu.

Bonus video: