Vuković: To treba da bude podstrek za sve u klubu

U najvećem dijelu finalne serije igrali su mladi igrači, zbog te činjenice moramo biti zadovoljni“, kaže Vuković.
80 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.03.2011. 16:34h

U srijedu je spuštena zavjesa na još jednu monotonu odbojkašku sezonu u muškoj konkurenciji. Još prije početka sezone bilo je jasno da će Budvanska rivijera odbraniti titulu, što su izabranici Veselina Vukovića i uradili, uz samo dva izgubljena seta (po jedan od Studentskog centra i Budućnosti u ligaškom dijelu prvenstva). Uz osvojen Kup Crne Gore, te plasman u osminu finala Lige šampiona, Budvani su zaokružili najuspješniju sezonu u klupskoj istoriji.

„Zaista moram biti zadovoljan osvojenom titulom, ne samo ovom posljednjom, nego i sa prethodne dvije, sa dva Kupa. Uz to, ove godine smo odlično igrali u Ligi šampiona. Čestitam igračima na zaista velikom trudu i zalaganju, motivaciji i svemu ostalom, jer sigurno nije bilo lako. Sve je bilo dosta zahtjevno, a ja sam, da budem iskren, svakog dana puno tražio od njih. Međutim, rad igrača bez ikakvog pogovora je i donio ovaj rezultat“, kaže trener Veselin Vuković.

U odnosu na tim koji je igrao u Ligi šampiona, Budvanska rivijera je u plej-of ušla slabija za korektora Kubanca Poeja (nije imao pravo nastupa jer je stigao po završetku prelaznog roka, a u međuvremenu je povrijedio koljeno, pa će u subotu, u Rimu, na operaciju), te primače servisa Čupkovića (pozajmljen Romi) i Šafranoviča (do kraja sezone ustupljen Milanu). Uz to, u finalu plej-fa protiv Budućnosti su teret iznijeli oni koji su malo igrali u LŠ – Dabović, Gojko i Božidar Ćuk, Ćaćić, Renovica, a šansu su dobili i Radunović, Musabegović i Papović. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da Budućnost otkine makar set u finalnoj seriji...

„U tri utakmice finala plej-ofa igrali smo, praktično, bez oscilacija. Razlika između te tri utakmice u nivou naše igre bila je pet do deset odsto, što dovoljno govori o igrača odnosu prema igri. U najvećem dijelu finalne serije igrali su mladi igrači, zbog te činjenice moramo biti zadovoljni“, dodaje Vuković.

Zbog svega navedenog, Vuković ističe da je ova sezona za budvanski klub bila takmičarski uspješna.

„To bi trebalo biti dobar podstrek za sve u klubu u organizacionom smislu, i što se tiče same ekipe, kako bi se relativno brzo napravili planovi i programi, u cilju da se sljedeće godine pokuša biti još bolji, još bliži evropskom vrhu. Mislim da smo sada negdje blizu toga, i da zaslužujemo da budemo u odbojkaškom vrhu Evrope“, zaključio je Vuković.

Ne znam da li ostajem

Poput većini internacionalaca u ekipi Budvanske rivijere, izuzev Čupkovića, ugovor na kraju ove sezone ističe i treneru Veselinu Vukoviću.

„Realno, u ovom trenutku ne mogu reći da li ću ja biti taj koji će predložiti planove i programe za narednu sezonu, jer i meni ističe ugovor. Narednih dana ću sjesti i porazgovarati sa upravom kluba, i vidjeti šta i kako dalje“, kaže Vuković.

Neki još nisu shvatili da nam treba regionalno takmičenje

Dominacija Budvanske rivijere u domaćoj sceni uticala je na pad interesovanja za mušku odbojku, pa su dvorane ove sezone bile praznije neko ikad. Finalnu seriju, na tri meča, posmatralo je ukupno jedna oko 550 gledalaca!

Od takve lige koristi nema ni Budvanska rivijera, jer na okupu drži i plaća (ne male svote novca) internacionalce, praktično, za samo osam mečeva u Ligi šampiona.

„To je temporarni problem, o kojem sam pričao dosta puta. Imam osjećaj da pričamo priču koju su neki od nas shvatali 2006. godine. Očito da oni koji su o tome odlučivali 2006. to nijesu mogli da shvate, pa smo, umjesto da smo ušli u regionalnu organizaciju (MEVZA) koje bi nam donijelo regionalno takmičenje (Srednjeevropsku ligu), mi smo otišli u Regionalnu organizaciju (Balkansku asocijaciju) koja nam nije donijela ništa. Sad smo tu gdje jesmo, i sigurno je da su nam pozicije svima znatno teže“, kaže Vuković.

Trener Budvana i selektor Slovenije ističe da je šteta da je "odbojka, osim fudbala zbog bojazni od navijača, jedini sport nije ušao u te integracije, poput košarke, vaterpola i rukometa“.

„Mi smo u Crnoj Gori svi zajedno u velikom problemu, jer imamo vrlo mali broj kvalitetnih utakmica i svim mladim igračima u Budvanskoj rivijeri i Budućnosti treba mnogo utakmica, onih pravih, da bi oni došli do izražaja. Dakle, moji igrači koji su igrali u plej-ofu su u LŠ igrali malo, i trebalo im je malo vremena da povrate sigurnost. Kako bi bilo lijepo da su oni imali još desetak utakmica u regionalnoj ligi, kao njihove kolege u drugim sportovima.To je nešto što svi znamo da treba, ali kako vrijeme odmiče mislim da su nam šanse sve manje i manje. Mi smo još prošle godine imali obećanja kako samo što nije počela regionalna liga, ali nažalost to je to mnogo daleko, svakog dana sve dalje“, dodao je Vuković.

Bonus video: