Policija spriječila napad na ljekara Kliničkog centra

On se žalio na bolove u predjelu bubrega, a nakon preporuke ljekara da mu se urade nalazi mokraće i krvi, napao je ljekara.
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 14:58h

Podgoričanin S.B. prijavljen je da je u utorak veče, oko 17 časova, izvrijeđao i pokušao da se fizički obračuna sa dežurnim ljekarem Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore A.K., zbog čega ga je policija privela.

On se, navodno, žalio na bolove u predjelu bubrega a nakon preporuke ljekara da mu se urade nalazi mokraće i krvi, obrusio je ljekaru:

“Nećeš ti meni vaditi to, nego mi daj nešto za bol”, piše u prijavi Upravi policije.

Nakon toga ljekar je pokušao da smiri situaciju, ali pacijent počinje sa uvredama, ali i prijetnjama “da bijeli mantil više neće nositi”.

“Nagrdiću te, ubiću te, ne znaš ti ko sam ja”, navodno je pacijent kazao ljekaru.

“Nagrdiću te, ubiću te, ne znaš ti ko sam ja”, rekao je navodno pacijent.

Kada je ljekar pozvao obezbjeđenje i policiju, pacijent je osuo niz uvreda i prijetnji. Nakon toga pacijent je pokušao da napadne i radnika obezbjeđenja, ali ga je on izveo u hodnik i držao dok nije stigla policija.

Direktor Urgentnog centra dr Vladimir Dobričanin osudio je napade na medicinsko osoblje, kojima su izloženi konstantno.

“Policija je spriječila da nastane gori incident”, rekao je dr Dobričanin.

Pacijent je, kako je kazao, imao zamjerke na preporuke ljekara, i na grub i neprijeren način upitio prijetnje i na taj način odbio dalji pregled.

Pacijent je, kako je kazao, imao zamjerke na preporuke ljekara, i na grub i neprijeren način upitio prijetnje i na taj način odbio dalji pregled.

“Prije nego što je priveden, pregledao sam pacijenta, i sve procedure koje je ljekar naložio bile su apsolutno odgovarajuće oboljenju koje je imao. To oboljenje ne ugrožava život”, rekao je dr Dobričanin. On nije želio da otkrije imena ljekara i pacijenta.

“Na ovaj način smo se i mi pridružili tužbi koja će ići protiv pacijenta koji je napao ljekara na radnom mjestu, jer to može imati dalekosežne posljedice, zbog odgovornosti ljekara za sve one koji dođu i zatraže pomoć”, poručio je dr Dobričanin.

Ljekar je, nakon incidenta, bio potrešen, ali, kako je rekao Dobričanin, kasnije je nastavio dalji rad.

“Mi smo ovdje da pružimo pomoć koju od nas zahtijevaju. Pacijenti nekada moraju da sačekaju, nekada moraju da se urade neke procedure. Nema opravdanja za agresivno ponašanje prema medicinskom osoblju”, rekao je Dobričanin.

Medicinski radnici su, kazao je, svakodovnevno izloženi verbalnim napadima, ali i fizičkim.

“Bilo je čak i potezanja oružja na ljekara i medicinsko osoblje, kao i uništavanja imovine Kliničkog centra od strane pacijenata. Prijave su nekada podnošene, nekad ne, jer i mi ljekari, pređemo preko svega toga, na neki način pomislimo da u tom trenutnku nema potrebe da se eksponiramo”, rekao je Dobričanin.

“Moraju da shvate da će neki pacijent biti prije pregledan, jer ima ozbiljniji problem, iako je kasnije došao”, rekao je dr Dobričanin.

On je podsjetio da u Urgentnom centru čak 40 odsto pacijenata dođe bez uputa, i svi budu pregledani.

“Moraju da shvate da će neki pacijent biti prije pregledan, jer ima ozbiljniji problem, iako je kasnije došao”, rekao je dr Dobričanin.

Krivična prijava zbog uvreda i prijetnji

Portparol Uprave policije Tamara Ralević saopštila je da su od S.B. iz Podgorice, u srijedu uzeli izjavu, zbog sumnje da je, ugrozio sigurnost ljekara i radnika na obezbjeđenju u Kliničkom centru Crne Gore.

Ralević je rekla da je nakon toga podnijeta krivična prijava Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, protiv S.B., zbog sumnje da je ljekara prvo vrijeđao, a potom mu prijetio, a isto je učinio i sa radnikom obezbjeđenja, što je stvorilo osjećaj ugroženosti kod oštećenih.

Galerija

Bonus video: