Marku Mašanoviću smanjena zatvorska kazna zbog ubistva ujaka

Ostao je nerasvijetljen motiv ubistva, koji je ostao u svijesti optuženog”, navodi se između ostalog u presudi.
679 pregleda 0 komentar(a)
hapšenje Marka Mašanovića, Foto: Arhiva Vijesti
hapšenje Marka Mašanovića, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.03.2011. 14:34h

Zbog ubistva ujaka u aprilu 2005., godine u Cetinju, Marko A. Mašanović pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora, odlučio je Apelacioni sud Crne Gore.

Prvostepenom presudom podgoričkog Višeg suda, krivično vijeće sudije Ane Vuković osudilo je u odsustvu, Marka Mašanovića na 17 godina zatvora zbog ubistva ujaka Mirka Uskokovića 27. aprila 2005. godine u Cetinju.

Prvostepenom presudom podgoričkog Višeg suda, krivično vijeće sudije Ane Vuković osudilo je u odsustvu, Marka Mašanovića na 17 godina zatvora zbog ubistva ujaka Mirka Uskokovića 27. aprila 2005. godine u Cetinju.

Cetinjanin Zoran V. Vukanović zvani Šile, oslobođen je od optužbe zbog krivičnog djela “izazivanje opšte opasnosti”, odlučio je Viši sud, što je potvrđeno u Apelacionom sudu.

Prema optužnici, Mašanović je 27. aprila 2005. godine oko 11,50 sati u Cetinju, u Ulici Sava Burića, iz bezobzirne osvete, s umišljajem ubio Mirka Uskokovića. Zbog netrpeljivosti prema svom ujaku Uskokoviću, nastale povodom ranijih sukoba, Mašanović je u trenutku dok je sada pokojni sjedio na klupi ispred svoje porodične kuće, izgovorio riječi prijetnje "sad ćeš mi platiti", iz pištolja marke "CZ M 57" kalibra 7,62 milimetra, u njegovom pravcu ispalio više hitaca. Uskoković je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu događaja.

U presudi Apelacionog suda, između ostalog se navodi da je prihvaćena žalba branioca okrivljenog Mašanovića, advokata Labuda Šljukića u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela i odluke o kazni. U radnjama okrivljenog Mašnovića, stiču se elementi krivičnog djela “teško ubistvo” iz člana 144. Krivičnog zakona.

U presudi Apelacionog suda, između ostalog se navodi da je prihvaćena žalba branioca okrivljenog Mašanovića, advokata Labuda Šljukića u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela i odluke o kazni.

“Nije mogao da se izvede pravni zaključak da je Mašanović počinio teško ubistvo izvršeno iz bezobzirne osvete. Da bi se pobuda za ubistvo mogla smatrati bezobzirnom, što činu ubistva daje teži kvalifikatorni oblik, potrebno je da ta pobuda sama za sebe predstavlja takvu težnju i manifestaciju koja je može tretirati kao bezobzirna. Mašanović je pokušao da događaj predstavi da se branio od napada ujaka, što Viši sud nije prihvatio i ocijenio ga kao neistinito. Mašanović je nevješto pravdao svoj postupak, a ubistvo je počinio iz samo njemu znanih pobuda. Ostao je nerasvijetljen motiv ubistva, koji je ostao u svijesti optuženog”, navodi se između ostalog u presudi Apelacionog suda.

Inače, Mašanović je uhapšen u Novom Sadu 28. oktobra 2010. godine, a trenutno se nalazi u spuškom ZIKS-u.

Bonus video: