Kortizol liječi strah od visokih mjesta

Polovina ispitanika koja je uzela kortizol doživjela je znatno manje straha u poređenju s onima koji su dobili placebo pilule.
276 pregleda 0 komentar(a)
akrofobija, Foto: Www.blogspot.com
akrofobija, Foto: Www.blogspot.com
Ažurirano: 31.03.2011. 13:18h

Konzumiranje tablete koja u sebi ima hormon stresa kortizol, može da pomogne u smanjenju fobije, pokazalo je najnovije istraživanje švajcarskih naučnika.

Hormon, koji je dio tjelesne reakcije na opasnost, izgleda pomaže mozgu da se „otvori" kako bi mogao da se „reprogramira" i da se tako trajno ukloni osjećanje tjeskobe.

Ispitivanje na 40 bolesnika koji pate od akrofobije (strah od visokih mjesta) otkrilo je kako se onima kojima je dat kortizol u kombinaciji s bihevioralnom terapijom, upadljivo smanjila averzija.

Polovini ispitanika naučnici su dali ljekove, a drugoj placebo (tableta koja imitira lijek, bez aktivnog svojstva) sat vremena prije nego su što su podvrgnuti vožnji u virtuelnom liftu.

Stepen straha je mjeren tri do pet dan zaredom, pa ponovo mjesec dana kasnije, tako što su im dali standardne upitnike za akrofobiju i putem senzora mjerili količinu njihovog izlučenog znoja.

Polovina ispitanika koja je uzela kortizol doživjela je znatno manje straha u poređenju s onima koji su dobili placebo pilule.

Djelovanje je takođe bilo duže: bilo je vidljivo i mjesec kasnije.

Neuropsihijatar dr Dominik de Kvervain objašnjava kako to istraživanje sugeriše da kortizol može da poboljša “terapiju izloženosti” da bi se smanjio strah od visine.

On kaže da rezultati daju dodatne dokaze da strah može biti kontrolisan ljekovima i kako takva istraživanja mogu da doprinesu “razvoju novih terapijskih strategija za liječenje anksioznih poremećaja”.

Bonus video: