Vjerujete li u žensko-muška prijateljstva?

Muškarci će se prije povjeriti ženskoj prijateljici o svojim osjećanjima ili problemima, nego muškim prijateljima, a žene će od muških prijatelja najčešće tražiti ljubavne savjete.
71 pregleda 0 komentar(a)
veze, Foto: Www.shutterstock.com
veze, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 31.03.2011. 13:01h

Vječito pitanje iz oblasti muško-ženskih odnosa: može li između heteroseksualne žene i muškarca da postoji prijateljski odnos, a da se s jedne strane ne pojavi osjećaj privlačnosti.

U američkoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, naučnici su anketirali dobrovoljce o detaljima njihovih odnosa s prijateljima suprotnog pola: oko 66 odsto njih reklo je da su u takvim odnosima osjećali seksualnu napetost. Muškarci su u većem procentu priznali kako su odnos započeli zbog privlačnosti, ali da se on na kraju ipak pretvorio u prijateljstvo, piše 24sata.hr.

Kejt Vajt, urednica časopisa Kosmopoliten, smatra kako žene u 80 odsto slučajeva pogrešno procijene da ne privlače svoje muške prijatelje.

Muškarci će zbog toga i inicirati odnos, ali ako žena nije zainteresovana za nešto više, zadovoljiće se i prijateljstvom.

U određenim kulturama i religijama nije uobičajeno druženje muškaraca i žena, osim ako ono ne vodi braku, istakli su istraživači.

No, u razvijenim dijelovima svijeta takva prijateljstva su sve brojnija, zaključili su oni.

Muškarci će se prije povjeriti ženskoj prijateljici o svojim osjećanjima ili problemima, nego muškim prijateljima, a žene će od muških prijatelja najčešće tražiti ljubavne savjete.

Nedavno onlajn istraživanje na Fejsbuku je pokazalo da je mišljenje ljudi podijeljeno, ali većina ipak ne vjeruje u postojanje muško- ženskih prijateljstava.

Neki od odgovora intervjuisanih žena:

- Iz ženske perspektive takva prijateljstva su moguća, ali ne i iz muške.

- Za većinu muškaraca je teško da budu samo prijatelj sa ženom, bar prema mom iskustvu.

- Zavisi od karaktera pojedinca, njegovog vaspitanja i moralnih načela.

- Prijateljstvo je moguće ako se međusobno ne privlačimo.

Neki od odgovora intervjuisanih muškaraca:

- Nije moguće da se u ženskoj blizini nikad ne pojave neke seksualne misli.

- Vrlo teško, ali je ipak moguće, najbolje je postati prijatelj nakon što ste već bili u vezi, pa je pitanje seksa već riješeno.

- Muško-žensko prijateljstvo je užasno rijetko i najčešće se svodi na nadu jedne strane da bi se ono moglo razviti u nešto dublje.

Bonus video: