Odloženo suđenje Golijanima jer se nisu svi odazvali

Na suđenju se nije pojavio niko iz policije, dok su se pripadnici Vojske Crne Gore odazvali pozivu da prisustvuju suđenju u svojstvu svjedoka.
71 pregleda 0 komentar(a)
Golija, Foto: Svetlana Mandić
Golija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 31.03.2011. 09:16h

Suđenje 25 Golijana koji su pokušali 17.avgusta prošle godine da spriječe Vojsku i nikšićku firmu “Booster” da nastave sa uništavanjem naoružanja u rejonu Latično odloženo je za 4.maj jer se svi optuženi nijesu odazvali pozivu.

Nije se pojavio Aćim Višnjić, kome je uručen poziv, kao i Marko Doknić kome isti nije uručen.

Na suđenju se nije pojavio niko iz policije, dok su se pripadnici Vojske Crne Gore odazvali pozivu da prisustvuju suđenju u svojstvu svjedoka.

Policija je u avgustu privela 26 lica od njih preko stotinu, među kojima je bilo i djece i žena, koji su u zaseoku Seljkovac svojim tijelima pokušali da spriječe prolaz konvoja i da kamione sa municijom pošalju na neku drugu destinaciju.

To im nije pošlo za rukom jer je policija, nakon upozorenja da mještani se smiju da blokiraju put, „postupila po naređenju“ – „raščistila put“ i privela 26 Golijana. I ostali su bili spremni da idu u stanicu policije ali su policijski defenderi bili puni.

Perović branio đedovinu

Veselinu Peroviću sudilo se odvojeno jer je on optužen za pasivno pružanje otpora pošto je legao na sred puta i tako pokušao da zaustavi Vojsku i „Booster“. On je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 330 eura, koliko košta „ležanje na putu“.

„Pozdravio bih novog predsjednika Vlade Igora Lukšića i pozvao ga da makne ovaj dim, otrov i ovu bruku što je zadesila Goliju i opštine Nikšić i Gacko. Neka sastavi višepartijsku komisiju koja će utvrditi da li su bombe dolazile sa strane, jer nijesu sve bile iz skladišta u Brezoviku kao i da se utvrdi šteta koja je pričinjena stanovništvu i trovanje koja će biti sigurno dugotrajno.

Neka i kod nas dođe pravda i istina i neka odgovara ko je kriv a ne samo jedan Kuljača jer ih ima mnogo više. Takođe pozdravljam zamjenika ministra Rifeta Kosovca kome poručujem da Golija nije pustolovina“ kazao je Perović i dodao da nikada neće platiti 330 eura zato što je branio svoju djedovinu već će radije otići u zatvor.

On je došao da pruži podršku ostalim Golijanima koji su, kako reče, samo zato što su branili svoje prošli isto kao i on.

Za razliku od njega ostalih 25 Golijana optuženo je za remećenje javnog reda i mira i aktivno pružanje otpora.

„Ovo je pokušaj da se optuže svi Golijani. Počeli su sa Perovićem a danas žele da nastave sa nama 25. nastavlja se sa maltretiranjem. Ljetos smo morali da idemo na Latično i branimo Goliju, danas skoro svako mjesec dana moramo da idemo u Nikšić.

Do kada će to da traje izgleda niko ne zna. Mi ne odustajemo od namjere da branimo Goliju. Ako se nastavi sa uništavanjem naoružanja mi ćemo ponovo braniti Goliju jer mi ne smijemo odustati od naše obaveze da branimo svoje domove, pravo na čistu vodu, zemlju, vazduh“ kazao je nakon izlaska iz suda predsjednik Odbora za zaštitu Golije Dragutin Manojlović.

Iako je Goliju napustilo dosta stanovnika Manojlović je kazao da oni što su tamo ostali žele da i dalje tamo nastave da žive jer je njima Golija draga kao svakom drugom stanovniku Crne Gore njegovo mjesto.

Do sada uništeno skoro 900 tona municije

Na teritoriji opštine Nikšić do sada je ukupno uništeno 892,3 tone municije, od čega 330,94 detonacijom i 561,33 delaboracijom.

Naoružanje je delaborisano u pogonima preduzeća „Booster“ iz Nikšića dok su detonacije urađene na tri lokacije – u Pustom liscu (43,5 tona), u Pragi (40,56 tona) i u Latičnom (246,88 tona).

Bonus video: