Jubilarni X međunarodni muzički festival "A Tempo" u CNP-u

Jedan od najpoznatijih svjetskih pijanista mlađe generacije Lukas Genjišas nastupiće kao solista, a ovaj koncert će biti održan u znak solidarnosti sa narodom Japana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 08:48h

Međunarodni muzički festival “A Tempo” održaće se jubilarni deseti put u periodu od 4. do 27. aprila, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Program i koncept ovogodišnjeg festivala, predstavili su direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović i direktor i selektor “A Tempa” Žarko Mirković, te PR glavnog sponzora festivala kompanije “A2A”, Sandra Ivezaj.

"Naše postojanje za ovih deset godina su potvrda jednog konstantnog napredovanja festivala u organizacionom, produkcionom i umjetničkom smislu. “A Tempo” je prerastao u festival koji ne samo da predstavlja naša najbolja dostignuća, već predstavlja i mjesto ugošćavanja istaknutih umjetnika iz čitavog svijeta.

To je mjesto saradnje istaknutih umjetnika iz svijeta i naših umjetnika. Ovogodišnji festival smo zamislili kao manifestaciju koja će trajati gotovo čitav mjesec.

Festival će imati oko 20 različitih programa. Između ostalog, izaći će iz kuće u kojoj je počeo da živi, tako da će neke koncerte “A Tempa” čuti publika u drugim gradovima Crne Gore" rekao je Žarko Mirković, i najavio neke od najznačajnijih koncerata u programu ovogodišnjeg “A Tempa”.

Najava festivala na Trgu slobode

Najava festivala biće koncert “Stankovic Percussion Ensemble” iz Srbije, 3. aprila, koji će se u vidu promocije “A Tempa” održati na Trgu slobode u 12 sati, a kasnije i u tržnom centru “Delta City”.

Festival će početi koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Alekseja Šatskog, i sa solistom na violončelu Timom Hjuom iz Velike Britanije.

Mirković je kao najveću atrakciju ovogodišnjeg festivala najavio koncert ansambla rumunskih Cigana “Taraf de Haidouks” koji će nastupiti na Velikoj sceni CNP-a 12. aprila.

Takođe, jedan od najpoznatijih svjetskih pijanista mlađe generacije Lukas Genjišas, nastupiće kao solista uz orkestar crnogorskih gudača, pod dirigenskom palicom Grigorija Kraska, 14. aprila na Velikoj sceni CNP-a.

Ovaj koncert će biti održan u znak solidarnosti sa narodom Japana. Slijedi koncert Mješovitog hora RTV Srbije, pod nazivom “Muzika za nebo”, sa dirigentom Bojanom Suđićem, zatim “Džez subota”, 16. aprila, kada će nastupiti italijanski umjetnici Stefano Batalja - klavir i Mikele Rabija - udaraljke. Bugarska Mala filharmonija - Gudački kvartet Sofijske filharmonije nastupiće na Velikoj sceni CNP-a 18. aprila.

Dva dana kasnije, nastupiće ansambl iz Mađarske “Budapest Klezmer Band” sa programom “Muzika evropskih Jevreja”. Perkusionisti “Via Nova - Salzburg Percussion Trio” iz Austrije, nastupiće 25. aprila, na Velikoj sceni CNP-a, a koncert se radi u saradnji sa Ambasadom Austrije.

Završni koncert pod nazivom “Made in Montenegro” planiran je za 27. april, a nastupaju Crnogorski simfonijski orkestar, Crnogorski horski ansambl, Hor Stanko Dragojević, Podgorica, Hor Muzičke akademije Cetinje, Hor Muzičke škole Vasa Pavić, Podgorica, Hor Muzičke škole Vida Matijan, Kotor, sa dirigentima Darinkom Matić Marović i Radovanom Papovićem, te solistima Snežanom Savičić - sopran, Ivicom Šarićem - bas i Vladanom Perovićem - klavir.

Direktor CNP-a, Janko Ljumović je rekao da je festival “A Tempo” svojim trajanjem uticao na niz aspekata razvoja muzičke kulture u Crnoj Gori.

"Mislim da će ovogodišnji “A Tempo” na radost naše publike, biti realizovan na najbolji način. Ključna stvar je da festival nudi raznolikost i ekskluzivnost, a to jeste mjera dobrih standarda" kazao je Ljumović.

Festival košta sto hiljada eura

Kako je kazala PR kompanije A2A, Sandra Ivezaj, osjećaju se privilegovanim što će svojom podrškom biti dio značajne manifestacije kakva je festival “A Tempo”.

Ona je podsjetila da je ova kompanija prošle godine pomogla izložbu Karavađove slike “Narcis na izvoru” u Podgorici, kao i Božićnog koncerta, kada je nastupio orkestar “La Verdi” iz Milana.

Inače, ukupan budžet za ovogodišnji, jubilarni Deseti međunarodni muzički festival “A Tempo”, prema riječima organizatora, iznosi 100 000 eura.

Bonus video: