STOMATOLOG TVRDI

Karijes je zarazan?

Najučestaliji oblik karijesa rezultat je rada bakterije Streptococcus mutans, podsjeća New York Times, koja se krani ostatcima onoga što smo mi jeli a što se zadržalo na zubima.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 17:55h

Karijes se može prenijeti s osobe na osobu, tvrdi stomatolog iz Čikaga  Margaret Mitchell. Brojna istraživanja ukazuju na to da je jedan od najčešćih načina prenošenja karijesa razmjena pljuvačke.

Najučestaliji oblik karijesa rezultat je rada bakterije Streptococcus mutans, podsjeća New York Times, koja se krani ostatcima onoga što smo mi jeli a što se zadržalo na zubima. Jedan od bakterijskih nusproizvoda je i kiselina koja uništava zube. Bakterija najčešće pogađa malu djecu, a istraživači smatraju da za to mogu biti krive i same majke. Naime, kada majka proba da li je hrana koju će dati djetetu topla, ukusna i slično, moguće je da nenamjerno prenese bakteriju na dijete.

 Mitchell je uvjerena da je karijes u tom kontekstu prenosiva, zarazna bolest. Ona dodaje kako do istog rezultata može doći i kod parova.

Kao primjer navela je slučaj jedne svoje pacijentinje koja kroz  život uopšte nije imala problema s karijesom sve dok u 40. godini nije poljubila jednog muškarca. Kasnije se pokazalo da taj muškarac dosta dugo nije bio kod zubara. Žena je u kratkom roku nakon ljubljenja dobila dvije rupice na zubima.

Preporučujemo za Vas