REAKCIJE NA PRESUDU

Rakčević: Državni vrh zataškava zločin koji je počinio

"Bez obzira što lično nijesam odćutao deportaciju 1990. kao ni tadašnji SDP, osjećam danas kao čovjek jednaku sramotu kao i prije 20 godina", rekao je Rakčević
0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Žarko Rakčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.03.2011. 12:33h

Koordinator foruma 2010 i bivši predsjednik Socijaldemokratske partije Žarko Rakčević, povodom oslobađajuće presude za deportacije koju je izrekao Viši sud u Podgorici, ocijenio je kako umjesto neophodnog i ljekovitog suočavanja sa zločinima 90-tih dražava se suočava sa falsifikatima i podaničkom relativizacijom i zataškavanjem zločina.

"Bez obzira što lično nijesam odćutao deportaciju 1990. kao ni tadašnji SDP, osjećam danas kao čovjek jednaku sramotu kao i prije 20 godina. Ubijeđen sam da je prilikom deportacije to bila državna politika a ne nikako, kako se želi predstaviti, neki ispad, greška ili nepromišljeni hir neposrednih izvršilaca", rekao je Rakčević.

"Sramota me zbog zločina nad nedužnim ljudima, ljudima koji su tražili spas od rata za sebe, za svoje porodice. Sramota me zbog zločina koji su u ime Crne Gore naredili njeni najviši državni funkcioneri. Bez obzira što tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, gospodina Pavla Bulatovića smatram takođe odgovornim i smatram da snosi dio odgovornosti u lancu rukovođenja, sramota me što je on danas, posthumno, žigosan kao jedini i isključivi krivac i nalogodavac naredbe o deportaciji izbjeglica”, kazao je Rakčević.

Krivokapić očekuje novo suđenje

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da očekuje da se tužilac žali na oslobađajuću presudu za deportaciju bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

On je novinarima rekao da mu funkcija ne dozvoljava da komentariše presude koje nisu pravosnažne, ali da vjeruje da država ima institucionalnih kapaciteta da “dođemo do pravde”.

"Očekujem da će se tužilac žaliti. I očekujem da će sudski sistem u cjelini obezbjediti da se tako osjetljive teme sude u skladu u sa evropskim očekivanjima i evropskim obavezama Crne Gore. Mislim da naš sudski sitem ima snagu da dobijemo pravičnu presudu koja je održiva po stručnim kriteriumima, ali i po osjećaju pravičnosti, koji u Crnoj Gori prema takvim zločinima mora postojati", kazao je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas