Zahtjev za istragu protiv petorice policajaca iz Berana

Oni su,kako stoji u prijavi,5.novembra 2007.godine oko 22.40, na raskrsnici ulica 13.jula i Svetoga Save u Beranama,“na svirep i podmukao način pokušali da ubiju“ Zorana T .Vasovića(33) ,Nedjeljka Z.Pekovića(26) i Zlatibora V.Vrhovca(18).
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 15:59h

Nakon sprovedenih radnji po privatnom zahtjevu za sprovođenje istrage Beranca Zorana T .Vasovića(33) istražni sudija bjelopoljskog Višeg suda Dragan Vojinović spise predmeta dostavio je Višem državnom tužiocu koji je,prema saznanjima „Vijesti“ podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv službenika beranske policije Vlajka Babovića, Milana Boričića,Željka Došljaka, Gligorija Šćekića i Svetislava Barjaktarevića,zbog postojanja sumnje da su kao saizvršioci počinili“teško ubistvo u pokušaju."

Oni su,kako stoji u Vasovićevoj prijavi, 5.novembra 2007.godine oko 22.40 časova, na raskrsnicui Ulica 13.jula i Svetoga Save u Beranama,“na svirep i podmukao način pokušali da ubiju“ njega , Nedjeljka Z. Pekovića(26) i Zlatibora V. Vrhovca (18).

"Policajci su,bez ikakvog povoda i razloga,iz službenih pištolja prema oštećenima,koji su se nalazili u vozilu“grand čiroki“, ispalili više desetina metaka. Kada je Vrhovac, koji je upravljao vozilo, krenuo prema zgradi policije,polomili su staklo na prednjim desnim vratima kuda su provukli ruke i nastavili da pucaju u oštećene.Od ispaljenih zrna tri su pogodila Vasovića u noge, a dva Vrhovca u ruke,nanoseći mu teške povrede", navodeno je u Vasovićevom zahtjevu za istragu.

„Ljut“ na tužilaštvo

Vasović je kratko saopštio, da je „ljut“ na tužilaštvo što nije postupilo po njegovom predlogu da se prema osumnjičenima,na osnovu Zakonika o krivičnom postupku , odredi pritvor, jer mogu ometati istragu, uticati na svjedoke, a postoji i opasnost od uništenja, sakrivanja i izmjene tragova krivičnog djela.

"Isto tako, okolnost pod kojima je djelo izvršeno, kao i bahato ponašanje osumnjičenih i nakon kritičnog dogadjaja,ukazuju da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano, a radi se o djelu za koje se po zakoniku može izreći zakonska kazna od 30 godina zatvora", naveo je Vasović.

On je podsjetio da je višem državnom tužiocu, zbog istog krivičnog djela, njegov punomoćnik advokat Kasim Dizdarević u decembru 2007.godine,podnio prijavu, koja je iz „neobjašnjivih razloga odbačena, jer navodno prijavljeno djelo nije ono koje se goni po službenoj dužnosti.

Vasović je ponovio,da je prije tri godine bio žrtva ljudi koji su na krajnje nečovječan način pokušali da ga liše života.

"Za njih smo ja i još dva mlada života bili kolateralna šteta.Oni su u mračnoj ulici,rafalima iz vatrenog oružja,nasrnuli na nas,krijući se iza tamnih kombinezona i pletenih kapa,na krilima lažne sigurnosti koju im je davala značka policije.Ali,nekim čudom uspjeli smo da preživimo-navodi Vasović i dodaje,da je ranije uputio otvorena pisma vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić,američkoj ambasadi u Podgorici,Ministarstvu pravde i MANS-u.

On navodi, da je Savjet za gradjansku kontrolu rada policije u sastavu dr Djoko Jočić, mr Aleksandar Zeković, Vladimir Čejović i Siniša Bjeković, 10.jula 2008.godine donio zaključak u kojem je ocijenjeno da su službenici PJ policije Berane u njihovom slučaju prekoračili ovlašćenja.

Apelacioni sud potvrdio je presudu bjelopoljskog Višeg suda kojom su Vasović,Peković i Vrhovac oslobođeni od optužbe.Vasović se teretio za pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje oružja,Peković za nedozvoljeno držanje oružja,a Vrhovec za „sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje“.

Prema optužnici Vasović je navedenog dana na navedenom mjestu pokušao da ubije policajce Barjaktarevića, Šćekića i Boričića, dok su obavljali svoju dužnost.

Navodi se, da su u trenutku kada su pripadnici interventnog voda policije pokušavali da zaustave džip “Grand čiroki“ (PG-131-300) radi kontrole, Vasović koji je bio na mjestu suvozača kroz otvorena desna prednja vrata iz pištolja Cz kalibra 9 mm prema njima ispalio tri metka koja ih nijesu pogodila..

"Nakon toga džip se vratio unazad, a potom skrenuo prema benzinskoj pumpi i kada ih je zaustavila treća patrola policije, Vasović je prislonio pištolj na grudi policajcu koji je pokušao da ga savlada i privede", navodi se u optužnici.

KUČ:Vasovićev zahtjev apsolutna provokacija

Punomoćnik petorice osumnjičenih policajaca advokat iz Rožaja Munever Kuč ranije je saopštio „Vijestima“, da Vasovićev zahtjev za istragu predstavlja apsolutnu provokaciju.

"Nažalost zakon o krivičnom postupku dozvoljava da svako kome se „prohtje“može pokrenuti postupak protiv bilo koga. Moji klijenti ni krivi ni dužni, dovedeni su u situaciju da u formi predkrivičnog postupka,daju izjavu pred sudom ito za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju“.

Svi smo zatečeni tom činjenicom iako su svi relevantni organi u Crnoj Gori, ispitali ovaj dogadjaj i utvrdili da nema ni jedna radnja ili prekoračenje u radnjama mojih branjenika. Naprotiv ,oni su postupali stručno, savjesno i profesionalno kritične večeri iako im je život bio ugrožen", kazao je Kuč podsjećajući, da je državni tužilac obacio krivičnu prijavu koju je Vasović podnosio.

"Veoma je simptomatično da je Vasović oslobodjen u krivičnom postupku pred vijećem bjelopoljskog Višeg suda a koju presudu je Apelacioni potvrdio. Moji branjenici će tražiti od Vrhovnog tužioca da preispitia, pod kojim okolnostima je donijeta oslobadjajuća presuda. Takodje ćemo podnijeti inicijativu Vrhovnom sudu za vanredni pravni lijek a protiv Vasovića podnijeće se krivična prijava za lažno prijavljivanje", najavio je advokat Kuč.

Bonus video: