Cimet: Štiti krvne sudove i reguliše metabolizam

207 pregleda 0 komentar(a)
cimet, Foto: Shutterstock
cimet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2018. 16:14h

Cimet ima protivupalna svojstva pa pomaže u borbi protiv infekcija, smiruje kašalj i osjećaj mučnine te loš zadah. Ali treba pripaziti - postoji više vrsta ovog začina, a najbolji je cejlonski.

Iako njegov miris i okus neodoljivo podsjeća na božićne praznike, slasne kolače ili kuvano vino, cimet u sebi krije mnoge blagodati za zdravlje. Osim što se koristi u liječenju problema s probavom, infekcije bubrega, prehlade, gripa, hipertenzije i dijabetesa, pokazao je i pozitivan učinak kod liječenja raka. Bogat je vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija. Uz to, miris cimeta stimuliše rad mozga pa nije loše držati ga na radnom stolu.

Nastanak

Dobija se od unutrašnje kore grmolikog drveta iz porodice lovora, a čudotvornim prirodnim lijekom nazivaju ga još od vremena starih Egipćana. U trgovinama najčešće nalazimo kineski cimet (Cinnamomum cassia), koji nije toliko ljekovit. Cimet je pun antioksidanata neophodnih našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji ga oštećuju, pa tako usporava starenje i štiti od mnogih bolesti. Ima protivupalna svojstva i pomaže u borbi protiv raznih infekcija te smanjuje rizik od srčanih bolesti jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida koji mogu oštetiti krvne sudove. U tom slučaju preporučuje se po jedna kašika cimeta svaki dan natašte. Može se pomiješati s medom ili popiti s toplom vodom.

Metabolizam

Reguliše metabolizam tako da poboljšava osjetljivost na hormon inzulin koji je odgovoran za transport šećera iz krvi u ćelije. Snižava i nivo šećera u krvi jer djeluje na ćelije tako da oponaša inzulin. To značajno poboljšava apsorpciju glukoze u ćelije, ali djeluje sporije nego inzulin. Cimet tako pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Čaj od cimeta je jedan od najefijasnijih načina da regulišete nivo šećera u krvi. Pustite vodu da proključa i dodajte kašiku cimeta. Pustite da odstoji 15 minuta. Voda će postati smeđa. Ocijedite je i popijte.

Podiže nivo energije

Dodajte prstohvat u jutarnju kafu, pahuljice, smoothie, čaj, supu ili ga pospite po tostu namazanom s medom. Isto tako, istraživanjima je dokazano da štiti od raka, smanjujući bujanje tumorskih ćelija tako da ometa rast krvnih sudova u tumorima koji se bez njih ne mogu širiti normalnom brzinom. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, za šta je zaslužna njegova glavna supsatnca, cinamaldehid. Ublažava i kašalj.

Kašalj i zadah

Cimet štiti i od karijesa te smanjuje loš zadah upravo zahvaljujući antimikrobnom učinku. Iscijedite dva limuna, dodajte kašiku cimeta, prašak za pecivo i dvije kašike meda. Dodajte 2,5 dl prokuvane vode. Promiješajte, pustite da se hladi i koristite kao vodicu za usta. Iako pomaže u rješavanju mučnine kod trudnica, one bi trebalo, kažu fitoterapeuti, da paze na unos cimeta jer bi mogao izazvati trudove, prenose Nezavisne.

Bonus video: