Evo šta sve smanjuje seksualni apetit

Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je da se izmijene svakodnevne navike i one u ishrani, a prvi rezultati se vide brzo.
930 pregleda 0 komentar(a)
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
odnosi, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 30.03.2011. 11:20h

S obzirom na to da milioni ljudi širom svijeta imaju problem s manjkom libida, ne čudi podatak kako je prodaja ljekova koji snaže libido u porastu.

Ali, umjesto ljekovima libido može da se poboljša i mijenjanjem određenih navika.

Iako će mnogi koji imaju problema s libidom uzeti bočicu ljekova, stručnjaci tvrde da rješavanje tog problema može biti i znatno jednostavnije.

Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je da se izmijene svakodnevne navike i one u ishrani, a prvi rezultati se vide brzo.

Nedostatak gvožđa

Doktorica Reda Modgil tvrdi da veliki broj žena ne unose dovoljne količine gvožđa, što tokom vremena uzrokuje hronični nedostatak.

“Nizak nivo gvožđa smanjuju kvalitet krvi i smanjuje nivo energije energije. Tako se stvara osjećaj iscrpljenosti. Iscrpljenost i nije baš stanje u kojem biste poželjeli da imate polni odnos”, tvrdi ona. Jedan od najboljih izvora gvožđa je crveno meso koje podstiče otpuštanje aminokiselina iz mozga uzrokujući dobro raspoloženje.

Naglo gubljenje kilograma

Veliki broj žena neprestano nastoji da smrša da bi bile što privlačnije i atraktivnije, ali, ironija je u tome što nagli gubitak viška kilograma može da snizi libido i ubije želju za seksom.

Doktorica Sara Brever tvrdi kako i mršanje, osim na želju za seksom, može nepovoljno da utiče i na mogućnost začeća.

“Ako naglo izgubite 10 odsto svoje trenutne težine, vaš organizam dobija znak upozorenja i “smatra” da je izgladnjelo. Zatim nivo libida i želje za seksom opada, kao i mogućnost uživanja u seksu”, tvrdi doktorica Brever.

Seks, pa večera

Iako mnogi parovi smatraju da će odlazak na večeru uz svijeće podstaći divlju želju za seksom u spavaćoj sobi, često se dešava upravo suprotno.

Dva sata posle obroka tijelo je usredsređeno na varenje i osjećamo se pospano i umorno. Hrana bogata ugljenim hidratima, a koja se često poslužuje u restoranima, uzrokuje nedostatak energije. Zato se preporučuje prvo seks, pa odlazak na večeru.

Kontracepcijske pilule

Mnoge kontracepcijske pilule kod žena smanjuju libido, a doktorica Marilyn Glenville tvrdi kako hormoni koji se nalaze u kontracepcijskoj piluli mogu tijelo da “prevare”, pa se ono ponaša kao da ste već trudni i smanjuje želju za seksom.

Godine

Testosteron je glavni hormon koji kontroliše želju za seksom, s tim što nivo testosterona opada s godinama.

Tako muškarac u sedamdesetim godinama ima samo dvije trećine nivoa testosterona koju je imao u svojim dvadesetima.

Stalno pokušavanje začeća

Iako mnogi parovi toga nisu svjesni, pokušavanje začeća bebe može da ima negativan uticaj na seksualni život.

Dr Zita Vest, stručnjak za plodnost tvrdi kako u slučaju želje za začećem bebe, vođenje ljubavi može da postane vrlo stresan i mehaničan čin.

Tada, kaže ona, mnogi muškarci pate i od anksioznosti zbog mogućnosti neuspjeha. Taj negativan učinak brzo nestaje ako par uspije da se opusti.

Ljekovi za prehladu i gripu

Džon Tomlison iz Sexual Advice Associationa tvrdi kako su ljekovi koji se koriste za prehladu i gripu poznati su uništavači libida.

Ti ljekovi, kaže on, sadrže difenhidramin i pseudoefedrin i ne samo da snižavaju nivo libida, već mogu da uzrokuju i probleme s erekcijom.

“Još nije do kraja jasno zašto je to tako, ali, uočio sam više puta upravo taj problem kod svojih pacijenata. Ne znači da će ovim posljedicama biti izloženi svi koji uzimaju te ljekove za prehladu i gripu, no u slučaju kada je libido ionako nizak, uzimanje ljekova može drastično da smanji libido”, kaže on.

Bijeli hljeb

Konzumiranje većih količina bijelog hljeba i drugih prerađenih namirnica izvora ugljenih hidrata jedan je od ubica strasti: unuštava seksualnu želju.

“Namirnice poput bijelog hljeba brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadrže cijele žitarice, a veći nivo šećera povezan je s bržim padom energije. Zato nećete imati potrebnu energiju za seks” , tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa.

Bonus video: