MANS pozvao Lukšića da smijeni Veljovića

Ćalović je rekla da je Uprava policije sa M-tel-om i Telekomom potpisala sporazume koji su omogućili policiji da samostalno, arbitrarno i neograničeno krši pravo na privatnost
0 komentar(a)
Lukšić i Veljović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lukšić i Veljović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.03.2011. 11:37h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je premijera Igora Lukšića da razriješi dužnosti direktora Uprave policije Veselina Veljovića koji je lično odgovoran za, kako se navodi, trogodišnji nezakonit rad policije i kršenje Ustavom garantovanih prava na privatnost građana.

"Odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka je potvrdila sumnje MANS-a da je policija godinama nezakonito pristupala podacima u posjedu telekomunikacionih operatera, uz puno znanje i uključenost direktora policije, a da su sporazumi zaključeni sa M-telom i Telekomom suprotni Ustavu i zakonu", smatra izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović.

Ona je rekla da je Uprava policije sa M-tel-om i Telekomom potpisala sporazume koji su omogućili policiji da samostalno, arbitrarno i neograničeno krši pravo na privatnost, da krši tajnost telefonskih razgovora i prepiske, iako se to može propisati isključivo zakonom i na osnovu odluke suda.

"Sa druge strane, korisnicima usluga tih telekomunikacionih kompanija nije dostupna "djelotvorna kontrola" na koju po vladavini zakona građani imaju pravo i koja bi mogla ograničiti dato miješanje na ono što je "neophodno u demokratskom društvu", kao što to propisuje Evropska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navela je Ćalović.

Strogo povjerljivo

"Sporazum sa Telekomom ni danas nije dostupan javnosti. To znači da građani ni danas ne znaju kakva ovlašćenja ima policija i kome se mogu žaliti ukoliko su im prekršena prava", smatra Ćalović

"To ukazuje da je Uprava policije postupala znajući da zaključuje nazakonit Sporazum. Nakon toga je Uprava policije svjesno, na nezakonit način, Sporazum sa M-telom označila stepenom tajnosti "strogo povjerljivo", pokušavajući da od javnosti prikrije svoj nezakonit rad", smatra Ćalović.

Prema njenim riječima, nakon presuda Upravnog suda, taj dokument je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Međutim, Sporazum sa Telekomom ni danas nije dostupan javnosti. To znači da građani ni danas ne znaju kakva ovlašćenja ima policija i kome se mogu žaliti ukoliko su im prekršena prava, a Evropski sud za ljudska prava je ukazao da je, u slučajevima gdje se ovlašćenja izvršne vlasti sprovode u tajnosti, rizik od proizvoljnosti očigledan", smatra ona.

MANS prije godinu podnio inicijativu Ustavnom sudu

Ćalović je navela da je posebno porazna činjenica da ni jedna institucija sistema koja je zadužena za kontrolu rada Uprave policije nije reagovala već duže od tri godine, iako je MANS u kontinuitetu upozoravao da je policija protivzakonito proširila ovlašćenja u dijelu pristupa podacima o ličnostima i da krši pravo na privatnost građana koji su bili predmet nezakonitog praćenja.

Ona je rekla da je MANS prije više od godinu podnio inicijativu Ustavnom sudu, po kojoj nije donijeta presuda i da je početkom godine, pred Osnovnim sudom pokrenuo postupak protiv Uprave policije i M-tela i da čekaju da bude zakazano prvo ročište.

"Više puta smo inicirali raspravu o ovoj temi na sjednici Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje je jedini odgovor Veljovića bio da se tim sporazumima pospješuje efikasnost rada policije i da naše aktivnosti vezane za poništavanje tih dokumenata navodno ugrožavaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekla je Ćalović.

Direktor policije mora da snosi odgovornost

Prema njenim riječima, u državi čiji prioritet je proces evropskih integracija, direktor policije koja godinama nezakonito prisluškuje građane, pod izgovorom efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, čiji rezultati su minorni, bi morao da snosi odgovornost.

"Zbog toga očekujemo da će Lukšić pokazati punu posvećenost poštovanju Ustava, međunarodnih konvencija i evropskih standarda i da će Veljovića koji je godinama ohrabrivao i tolerisao praksu kršenja ljudskih prava građana, razriješiti funkcije direktora policije", zaključila je Ćalović.

Bonus video: