Otkrijte da li je vaša draga emocionalna zlostavljačica

Šta god napravite ne valja: kritikuje vaše postupke, vječno se žali,pametuje i kad to zaista nije neophodno.
199 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 10:22h

I one veze koje naizgled djeluju kvalitetne i dobre, ponekad su u suštini trule. Dovoljno je da se samo malo zagrebe po površini i, svašta će se otkriti...

U našem društvu, usljed raznoranih pogrešnih uvjerenja i uticaja, naviklo se nekako na to da je muškarac taj koji vodi glavnu riječ u vezi.

Na žalost, nije rijetkost da to dokazuje i fizički...

Međutim, postoje i nasilne djevojke. Ne misli se na one koje mlate svog momka ako kaže nešto pogrešno, već na one koje su emocionalno nasilne.

Kada je riječ o emocionalnom zlostavljanju u vezi, obično se misli na nekoliko najčešćih oblika.

Aktivna verbalna agresija

Iako nije jaka na šakama, vaša draga bi jezikom i voz zaustavila. Šta god napravite ne valja: kritikuje vaše postupke, vječno se žali,pametuje i kad to zaista nije neophodno.

Ovo su samo neki od simptoma verbalne zlostavljačice u vezi.

Podla riječ ponekad boli više od udarca.

Ako njeni komentari kod vas izazivaju osjećaj manje vrijednosti, gubitka samopoštovanja i nezadovoljstvo - u nezdravom ste odnosu.

Pasivna agresija

Radi se vjerovatno o najpodlijem načinu vrijeđanja druge osobe.

Ona vam svojom ćutnjom nameće osjećaj krivice.

Njeno namjerno odbijanje komunikacije zapravo djeluje vrlo agresivno.

U mnogo slučajeva i ne znate šta ste skrivili.

Ako pak pitate šta je razlog takvom ponašanju, ona ili može da nastavi da ćuti i tako vas muči ili može da krene u paljbu (kada se pasivna agresija pretvara u verbalnu).

Manifestovanje svoje povrijeđenosti odbijanjem komunikacije i ćutnjom jeste zlostavljanje, jer je cilj takvog ponašanja nametnuti osjećaj krivice drugoj osobi, koja ne mora uvijek da bude i opravdana.

Ona je “kontrol frik”

Mnoge veze se nakon nekog vremena pretvore u „mama – sin“ odnos.

Vaša draga je pomalo počela da upravlja vašim životom.

Ona je uvijek u pravu i zna šta je najbolje za vas.

Procjenjuje vaše prijatelje i određuje s kim bi trebalo da se družite, a s kim ne, planira, nameće odgovornosti i donosi gotove odluke bez konsultacije s vama o tome.

Bez obzira što ste vi punoljetni i samim tim takav odnos vjerovatno davno prevazišli, ona ne poštuje vašu individualnost i ličnu procjenu.

Iako to vjerovatno radi u najboljoj namjeri, takvo ponašanje nije prikladno za ono što bi trebalo da bude „ljubavna veza“.

Problemi koji se javljaju usljed bilo koja od tri navedena slučaja se rješavaju komunikacijom – ozbiljnim i otvorenim razgovorom, jer u protivnom, veza može da krene u potpuno pogrešnom smjeru. Zlostavljane osobe obično opravdanje za ostanak u nezdravoj vezi vide u „boljem sjutra“ jer nada ipak umire posljednja.

Vjeruju da će se stvari poboljšati.

Realno, do toga u većini slučajeva nikad ne dođe, već problemi eskaliraju i jedino do čega može doći jeste - međusobno udaljavanje i taloženje nezadovoljstva.

U praksi je popularno rješavanje problema seksom. Manje nesuglasice se time i mogu “riješiti“, ali za ozbiljne probleme pribjegavanje ovakvom rješenju je samo “privremeno gašenje vatre”: neslaganje će uvijek tinjati…

Galerija

Bonus video: