Mobilnim operaterima zabranjeno da daju policiji telefonske listinge

Za razliku od ova dva telekomunikaciona operatera, kompanija Telenor nema potpisan takav sporazum sa policijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 06:56h

Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je crnogorskim mobilnim operaterima da Upravi policije ubuduće daju telefonske listinge i druge podatke o telekomunikacionom saobraćaju njihovih korisnika, bez naloga nadležnog pravosudnog organa.

Direktor ove Agencije Bojan Obrenović saopštio je "Vijestima" da je M:telu i Crnogorskom telekomu dat rok od 5 dana da otklone nepravilnosti u obradi ličnih podataka, koje se odnose na potpisane Sporazume o saradnji sa Upravom policije, jer se procjenjuje da su oni sačinjeni na nezakonit način.

Za razliku od ova dva telekomunikaciona operatera, kompanija Telenor nema potpisan takav sporazum sa policijom, ali joj, pozivajući se na jednu od odredbi Zakona o krivičnom postupku, ustupa tražene podatke.

"I Telenoru, kao rukovaocu zbirke ličnih podataka, zabranjuje se davanje na korišćenje podataka, suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnostima i Ustava Crne Gore", kazao je Obrenović, dodajući da su sva rješenja prekjuče uručena nadležnim službama sve tri kompanije, koje u roku od 15 dana imaju pravo na žalbu Savjetu ove Agencije.

Ukoliko u zakonskom roku ove kompanije ne primjene naredbe iz rješenja, Obrenović je najavio da će Agencija protiv njih podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izdavanju ovih rješenja ranije je prethodilo i pisanje zapisnika, nakon što su kontrolori izvršili provjeru regularnosti rada tri mobilna operatera, na koje su oni uložili pritužbe. Međutim, one su odbijene.

Ti zapisnici su, kazao je Obrenović, dostavljeni i Upravi policije, ali iz ove službe nijesu cijenili da treba da iznesu svoje mišljenje ovim povodom. Stoga je ono i izostalo.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: