DRAMA SE NASTAVLJA

Penzije i sportistima godine!

Odjednom su u penzionere na „mala vrata” ugurani sportisti godine, koje će ubuduće birati Crnogorski olimpijski komitet. A zna se koliko su prethodni izbori bili realni
0 komentar(a)
Porobić, Foto: Savo Prelević
Porobić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2019. 12:50h

Naslov vrhunskog sportiste i pravo na doživotnu mjesečnu nadoknadu treba da bude nagrada za jedno od prva tri mjesta u olimpijskom i paraolimpijskom sportu, na evropskim, svjetskim prvenstvima i Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Tako sada stoji u tekstu ovog zakona, ali se nimalo nemojte iznenaditi ako pod uticajem kojekakvih lobija Skupština donese nekakvo hibridno rješenje, po starom crnogorskom receptu, uradi ovome, uradi onome - kazao je potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Andrija Popović u novembru, na javnoj raspravi u Baru.

I nije pogriješio. Novina u predlogu zakona o sportu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri je da pravo na „sportske penzije” dobiju i sportisti godine!?

Prvobitno je tekst novog zakona o sportu predviđao rješenje Popovića sa početka teksta, uz alternativu, da eventualno ostane rješenje iz aktuelnog Zakona koje predviđa da pravo na penzije imaju i sportisti sa medaljama na najvećim takmičenjima u sportovima koji su na programu Mediteranskih igara.

To rješenje u plejadi neolimpijskih sportova favorizovalo je karate i boćanje. Pomoćnik ministra prosvjete i sporta Dragan Drobnjak decidno se izjasnio da ovog alternativnog rješenja neće biti u tekstu zakona. I bio je u pravu. Ali, odjednom su u penzionere na „mala vrata” ugurani sportisti godine, koje će ubuduće birati Crnogorski olimpijski komitet. A zna se koliko su prethodni izbori bili realni...

Drobnjak juče nije želio da komentariše ovu promjenu.

- Ministar (Slavoljub Stijepović) je nadležan da pred Skupštinom brani predlog zakona - bilo je sve što je rekao Drobnjak.

Novi zakon će bar riješiti stvar oko koje se vodilo najviše polemika - status vrhunskog sportiste će se dobijati samo za medalje u najjačim A selekcijama, što ranije nije bio slučaj sa nekoliko fudbalera koji su maksimalne nadoknade ostvarili za zlatne medalje sa amaterskih prvenstava Evrope.

„Vrhunski sportista je crnogorski državljanin koji je kao reprezent Crne Gore ostvario, u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, prvo, drugo ili treće mjesto na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, jedinom zvaničnom svjetskom ili evropskom seniorskom prvenstvu  u određenom sportu koji je na programu Olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara”, piše u članu 24.

U tekstu zakona o sportu, koji je ušao u proceduru, propisano je da „postupci za sticanje statusa vrhunskog sportiste i postupci za ostvarivanje prava na doživotnu mjesečnu naknadu, koji su započeti do dana stupanja na snagu ovog zakona završiće se po propisima po kojima su započeti, ukoliko su povoljniji po stranku”!

I selektori na listi

Pravo na mjesečnu nadoknadu ima selektor seniorske reprezentacije Crne Gore u ekipnom sportu seniorske reprezentacije koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom seniorskom prvenstvu u sportovima koji su na programu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara - novina je koju predviđa predlog zakona o sportu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Selektor, prema predloženom tekstu, može ostvariti pravo na naknadu ako je kao crnogorski državljanin vodio seniorsku reprezentaciju najmanje dvije godine. Skupštinska rasprava će, valjda, odgovoriti na pitanje šta sa selektorima čiji reprezentativci osvoje najprestižnije medalje u pojedinačnom olimpijskom sportu.

Ako predlog zakona bude usvojen, Petar Porobić će postati penzioner...