Danilović: Šta će Vesna Medenica na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost?

"Ni u jednoj zemlji ozbiljne demokratije predsjednik Vrhovnog suda ne bi pristao na ovu vrstu manipulacije", rekao je između ostalog Danilović
78 pregleda 8 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ujedinjena Crna Gora, Goran Danilović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2018. 14:03h

Javno se pitamo, šta će na sjednici VIjeća za nacionalnu bezbjednost predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, saopštio je danas predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Na sinoćnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost u proširenom sastavu zaključeno je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori narušena usljed učestalih sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

"Koliko god bila ozbiljna bezbjednosna situacija u Crnoj Gori nema mjesta i potrebe za ovakvim potezima. Trenutnoj situaciji neće pomoći, a potpuno ruši institucionalnu nezavisnost suda. Ni u jednoj zemlji ozbiljne demokratije predsjednik Vrhovnog suda ne bi pristao na ovu vrstu manipulacije. Šta predstavnici Vlade, njen premijer koji je i šef Vijeća, predstavnici tužilaštva i ANB imaju da se dogovaraju sa Vrhovnim sudom? Još se kaže u zvaničnom saopštenju da će učesnici "skupa" imati dnevnu komunikaciju i koordinaciju. Koja je to koordinacija izmedju predsjednika Vlade i predsjednika Vrhovnog suda? To može samo kod nas i u predizborne svrhe. To je srozavanje države i poništavanje nezavisnih i samostalnih grana vlasti. Sud je tu da sudi i presudjuje na osnovu dokaza, a ne da se sa njim koordinira! Ipak, jasno je na osnovu svega zašto je kod nas užasno drugačije", istakao je Danilović.

On je dodao da je upravo juče, u danu održavanja sjednice Vijeća, Vrhovni sud oslobodio Duška Šarića i Jovicu Lončara optužbe za pranje novca od 19 ipo miliona eura.

"Valjda su o tome visoke zvanice marketniškog skupa u Vladi porazgovarali. Koliko ćemo kao poreski obveznici morati da oslobođenima platimo oštete? Koliko imovine da im vratimo? Koliko će to uticati na bezbjednost već sjutra? Medenica je učestvovala u farsi, skupoj i državno nekorisnoj. Imalo je mnogo više smisla i opravdanja da su na sjednicu Vijeća pozvani lideri svih stranaka i dogovorena izmjena Zakona konsenzusom u Skupštini kako bi namjerni zakonski propusti i pojedine smiješne odredbe bile prilagodjene trenutku. Ovako, farsičnost je zlokobna i providna, previše predizborna i zabrinjavajuća. Imalo bi smisla da je Vrhovni državni tužilac konačno smijenio niz tužilaca koji namjerno vode pogrešne i traljave postupke koji potom budu oboreni pred sudom. Imalo bi smisla da je Vlada smijenila ministra pravde jer su pojedini kriminalci u spuškom zatvoru i dalje operativno sposobni sa zadivljujućom komunikacijom prema spolja, jer im je omogućeno da i dalje upravljaju kriminalnim bandama i njihovim logistikama.Imalo bi smisla da je Medenica pokrenula proces preispitivanja rada i postupaka sudija koji su korumpirani i na vezi sa sumnjivim miljeima. Sve ovo bi imalo smisla, ali je izabrano besmisleno i neustavno izigravanje države i državnog interesa", rekao je Danilović.

Bonus video: