NEURUČENI POZIVI

Odloženo suđenje mještanima Beransela

„Opština na ovaj način samo ’kupuje’ vrijeme i sprječava nas da ponovo počnemo blokadu deponije“ rekao je mještanin Radoje Mišković.
0 komentar(a)
Beranselo, Foto: Tufik Softić
Beranselo, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 29.03.2011. 10:15h

Sudjenje četrdesetpetorici mještana Beransela koje su Opština i JP Komunalno tužili zbog smetnje posjeda za vrijeme blokade i protesta na deponiji početkom januara, odloženo je poslije samo desetak minuta, nakon što je sudija Osnovnog suda Ljubinka Miletić konstatovala da trojici građana nijesu uručeni pozivi.

Ona je kazala da zbog toga nema uslova za početak sudjenja, dodajući da su spiskove dostavili Opština i JPK, na osnovu zapisnika policije.

Mještani su burno reagovali na odlaganje, predlažući da odatle odu i blokiraju deponiju, u čemu ih je spriječio njihov advokat Miladin Joksimović.

„I dalje je na snazi privremena mjera zabrane blokade, i samo bi se izlagali maltretiraju i plaćanju kazni“ – objasnio je Joksimović.

Kao i u slučaju tužbe protiv Mjesne zajednice i Savjeta, advokat Joksimović smatra da i u slučaju zasebne tužbe protiv građana nema osnova i da sudovi nijesu nadležni za ovaj spor.

„Nemoguća je smetnja posjeda na javnoj površini, odnosno na državnom zemljištu i zato očekujem da sud tužbu odbaci kao neosnovanu, mada ne mislim da će se spor brzo riješiti“ – kazao je Joksimović.

Nastavljena sudanija

Time je nastavljena sudanija između Opštine i stanovnika Beansela, koja je započeta još nakon prvih protesta mještana i blokade divljeg gradskog smetlišta na Vasovim vodama polovinom novembra prošle godine.

Opština je tada najprije donijela privremenu mjeru zabrane blokade, a mještani su se sa ulaza u deponiju povukli malo niže, u selo. Kada su, međutim, saznali da je Viši sud u Bijelom Polju tu privremenu mjeru vratio na ponovni postupak, oni su odlučili da se pred kraj prošle godine vrate na barikade.

Poslije dvanaset dana ubjeđivanja i dočaka Nove godine na deponiji, lokalne vlasti su pribjegle novoj taktici, podnoseći tužbu za smetnju posjeda protiv Mjesne zajednice i Savjeta, kao i 45 mještana kojima su preko noći podijelili rješenja o zabrani blokade.

Opština kupuje vrijeme

Mještani sada tvrde da je Opština to uradila proizvoljno, jer su se među tuženim građanima, kako kažu, našli i neki koji nikada nijesu bili na blokadi.

„Opština na ovaj način samo ’kupuje’ vrijeme i sprječava nas da ponovo počnemo blokadu deponije“ – rekao je mještanin Radoje Mišković.

Sudjenje Mjesnoj zajednici i Savjetu, u posebnom predmetu, završeno je prije desetak dana, a najavljeno je da će presuda biti donesena u zakonskom roku.

Mještani Beransela protive se izgradnji regionalne deponije na lokaciji Vasove vode u njihovom selu, gdje je već do sada, na divljem smetlištu koje nema upotrebnu dozvolu i rješenje o lokaciji, lagerovano pola miliona tona otpada, među kojim je i opasani medicinski.

Beranselci podsjećaju da je zakon jasan kada kaže da miješanjem komunalnog otpada sa opasnim, sav odloženi otpad postaje opasan.

Oni su nedavno imali sastanak u resornom ministarstvu kada je dogovoreno da se izvrši novo premjeravanje udaljenosti lokacije Vasove vode od nekih eliminatornih tačaka, kao što je rijeka Lim. To je trebalo da bude učinjeno u ponedjeljak, ali je odloženo, zbog čega su Beranselci mirno protestvovali.

Preporučujemo za Vas