MANS o oslobađanju Šarića i Lončara: Optužba se postepeno "topila", dok na kraju nije ostalo ništa

Pravni zastupnik MANS-a, Veselin Radulović je kazao da slučaj Šarića nije prvi i jedini u kome tužilaštvo nije dokazalo nijedno krivično djelo licima i grupama čiji kriminal, sa druge strane, pravosuđe drugih država uspješno procesuira i izriče osuđujuće presude
54 pregleda 6 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Boris Pejović
Veselin Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2018. 14:49h

Oslobađajuća presuda u slučaju Duška Šarića i Jovice Lončara po optužbi za pranje novca u iznosu od preko 19 miliona eura, još jednom pokazuje kakav je odnos države prema organizovanom kriminalu, ocijenjeno je iz Mreže za afirmaciju nevladinig sektora (MANS).

Vrhovni sud Crne Gore pravosnažno je oslobodio Šarića i Lončara optužbi da su "oprali" 19,3 miliona eura.

Pravni zastupnik MANS-a, Veselin Radulović, kazao je da se u tom predmetu optužba postepeno "topila", sve dok na kraju od nje nije ostalo ništa.

„Prvo je utvrđeno da su optuženi morali biti oslobođeni od optužbe za organizovani kriminal zato što im je tužilaštvo, namjerno ili iz neznanja, stavilo na teret krivično djelo koje u vrijeme izvršenja nije bilo propisamo Krivičnim zakonikom“, kazao je Radulović.

Nakon toga je, kako je naveo, pala optužba i za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga „zato što je tužilaštvo, namjerno ili iz neznanja, optuženima stavilo na teret radnju koja po Krivičnom zakoniku ne predstavlja krivično djelo“.

„Na kraju, sasvim je logičan epilog i pad optužbe za pranje novca jer takvo tužilaštvo sa takvim optužbama nije moglo dokazati ni da novac optuženih potiče od kriminala, odnosno da su optuženi prali prljav novac“, navodi se u reagovanju Radulovića.

On je kazao da slučaj Šarića nije prvi i jedini u kome tužilaštvo nije dokazalo nijedno krivično djelo licima i grupama čiji kriminal, sa druge strane, pravosuđe drugih država uspješno procesuira i izriče osuđujuće presude.

Prema riječima Radulovića, sada će, kao i slučaju Kalića, građani morati da plate milionske iznose naknade štete po više osnova.

„Sa druge strane, u tužilaštvu nema ni najave da će iko od tužilaca biti pozvan na bilo kakvu odgovornost za ovako grube propuste i greške nakon kojih se lica, koja su od više država označena kao akteri organizovanog kriminala, ismijavaju pravosuđu i od države naplaćaju višemilionske iznose zbog nedokazanih optužbi“, naveo je Radulović.

Kako je kazao, dok se optuženi za organizovani kriminal bez posebnih teškoća oslobađaju optužbi tužilaštva, ulicama crnogorskih gradova sve češće odliježu ekplozije, vrše se naručene likvidacije i stradaju nevini građani i slučajni prolaznici.

„Učinioci ovih krivičnih djela bez posebne panike lagano napuštaju lice mjesta i zajedno sa naručiocima ostaju van domašaja bezbjednosnih službi i pravosuđa“, rekao je Radulović.

Sve to, smatra on, pokazuje da institucije sistema nemaju nikakvog uticaja na suzbijanje organizovanog kriminala.

„I da se akteri organizovanog kriminala bukvalno ismijavaju bezbjednosnim službama i pravosuđu Crne Gore, dok se pošteni građani ne mogu osjećati bezbjednim na ulici, na poslu ili u svojim domovima“, dodao je Radulović.

On je podsjetio da je, samo nekoliko sati nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost sa koje je poručeno da će biti formirani specijalizovani timovi za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa, ispred kuće novinara Televizije Vijesti je postavljena i aktivirana eksplozivna naprava.

Zato, smatra Radulović, sazivanje sjednica i najave formiranja specijalnih timova neće imati nikavog uticaja na bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, sve dok na čelu crnogorskih institucija ne dođu profesionalci.

„Koji će bez izuzetka primjenjivati zakon i koji će početi da rasvjetljavaju najteža krivična djela na način koji će ishodovati pravnosnažne osuđujuće presude, čime bi se kriminalcima poslala jasna poruka da postoji volja za suzbijanjem kriminala“, zaključio je Radulović.

Bonus video: