Kontroverzna Gandijeva biografija: Zbog ljubavnika ostavio ženu

Izvanredna istraživanja autora Džofefa Lelivelda su biografiju obogatila detaljima o životu i odnosu indijskog vođe sa Kalenbahovim kao nikad ranije
756 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 09:28h

Mahatma Gandi je bio biseksualac i ostavio je svoju ženu da bi živio sa bodibilderom njemačko-židovskog porijekla, prenosi Daily Mail navode iz kontroverzne biografije vođe indijskog pokreta za nezavisnost.

On je, kako se navodi u biografiji, bio u jakoj ljubavnoj vezi sa Hermanom Kalenbahovim.

Kalenbahov je rođen u Njemačkoj, ali je emigrirao u Južnu Afriku, gdje se obogatio kao arhitekta. Gandi je u to vrijeme radio u Južnoj Africi i Kalenbah je postao jedan od njegovih najbližih učenika...

Njih dvojica živjeli su zajedno dvije godine u Kalenbahovoj kući i obećali da će jedan drugom dati “još više ljubavi, i više, i više... takvu ljubav, kakvu, svijet još nije vidio”.

Izvanredna istraživanja autora Džofefa Lelivelda su biografiju “Great Soul: Mahatma Gandhi And His Struggle With India” obogatila detaljima o životu i odnosu indijskog vođe sa Kalenbahovim kao nikad ranije.

Ostavio ženu kad je dobio četvrto dijete

Kada je imao 13 godina, Gandi se oženio 14-godišnjom Kasturbai Makhanji. Nakon što su dobili i četvrto dijete, 1908. su se rastali, nakon čega je Gandi bio u vezi sa Kalenbahovim.

O tome kolika je bila njihova ljubav svjedoči i jedno Gandijevo pismo ljubavniku u kojem kaže ”Vaš portret stoji na kaminu u mojoj spavaćoj sobi. Kamin je nasuprot mog kreveta”.

"Ne mogu zamisliti ružniju stvar od odnosa muškarca i žene"

Gandi je sebe u toj vezi prozvao “Gornji dom”, a ljubavnika “Donji dom”.

“Ne mogu zamisliti ružniju stvar od odnosa muškarca i žene”, rekao mu je jednom.

Gandi i Kalenbah su navodno bili u vezi dvije godine, u periodu 1908. do 1910.

Gandi i Kalenbah su bili odvojeni 1914, kada se Gandi vratio u Indiju. Kalenbah nije smio sa njim, zbog Prvog svjetskog rata, ali su ostali u kontaktu pismima.

Godine 1933. Gandi je napisao pismo u kojem je govorio kako bi više od svega volio da nikad nije sreo svoju bivšu ženu.

Spavao i sa 17-godišnjom nećakinjom

Knjiga Lelivelda stvara potpuno drugačiju sliku Gandijevog privatnog života u javnosti i pruža nevjerovatne tvrdnje o njegovoj seksualnosti.

Pretpostavlja se da će knjigu osporavati milioni Gandijevih sljedbenika širom svijeta, u čijim očima on ima status boga.

U knjizi se još navodi kako je, kada mu je bilo 70 godina, redovno imao seksualne odnose sa svojom 17-godišnjom nećakinjom i drugim ženama, pokušavajući da osjeti zadovoljstvo, ali ga nisu uzbuđivale.

Prema navodima Daily Maila, niko od indijskih zvaničnika u Britaniji nije bio dostupan za komentarna Gandijevu biografiju.

Galerija

Bonus video: