Koja je stvarna cijena seksa

Otprilike 10 posto žena u uzorku je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 18:05h

Neke stvari se ne mogu kupiti novcem. Za sve ostalo, tu su kreditne kartice. U koju od tih kategorija spada seks?

Američki su psiholozi pitali preko hiljadu žena – neprofesionalki - jesu li ikada tražile ili očekivale materijalna dobra u zamjenu za seks sa svojim partnerima (ili nekim drugim muškarcem, koji im nije u tom trenutku bio partner).

Njihovi bi vas odgovori mogli iznenaditi. Dakle, radi se o običnim ženama - neke su studentkinje, neke su domaćice, neke su zaposlene, neke su stručnjaci visokog profila: zajedničko im je samo to što im je za potrebe ovog istraživanja omogućena potpuna anonimnost, što je osiguralo da mogu iskreno odgovoriti na ovo pitanje, prenosi t-portal.hr.

Otprilike 10 posto žena u uzorku je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks.

Od toga se u 18 posto slučajeva radilo o trenutnom partneru, dečku, vjereniku, mužu, a u preostalih 82 posto slučajeva se radilo o nekom s kim nijesu trenutno bile u vezi – šefom, potencijalnim klijentom, profesorom itd. Među najčešće navođenim koristima od takvog seksa su bili: povišica, posao, napredovanje, zarada i droga.

Iako ovo jeste američko istraživanje, antropolog Donald Simon naglašava da ovaj fenomen nije jedinstven za američku kulturu.

U mnogim tradicionalnim i plemenskim kulturama oduvijek postoje propisana pravila o tome koju vrstu i koliko materijalnih dobara osoba mora pružiti u zamjenu za seks, zavisno o tome kakav je kontekst: radi li se o udvaranju, već sklopljenom braku, vanbračnoj aferi, i sl.

On je istražio koliko je učestala razmjena poklona u zamjenu za seks u nekoliko stotina opisanih tradicionalnih kultura u različitim društvenim kontekstima - osim prostitucije.

Ni u jednoj opisanoj kulturi nije zabilježeno da se samo od žena očekuje da daju poklone u zamjenu za seks.

U čak 79 posto opisanih društava se samo od muškarca očekuje poklon u zamjenu za seks, a ukoliko se očekuje od oba člana para da izmjenjuju poklone (što je slučaj u oko pet posto opisanih kultura), onda je ženski poklon po pravilu simboličke vrijednosti, dok poklon koji se očekuje od muškarca ima konkretnu materijalnu vrijednost.

Objašnjenje ove ženske nadmoći na seksualnom bojištu leži u našoj evoluciji.

Ona je posljedica asimetrije u našoj reproduktivnoj biologiji i činjenice da je donošenje potomstva na svijet energetski vrlo skupo za ženski organizam, dok muškom organizmu – budimo iskreni – prenošenje gena u sljedeću generaciju stvara samo prijatnost.

Bonus video: